
yosun
Süper Yönetici

Prof. Dr. Bengi Semerci, ailelerin çocuklarına mahremiyeti öğretmeleri gerektiğini söyledi ve ekledi: Çocuğunuzun özeline saygı duyun. Kapısını çalmadan odasına girmeyin!..

Çocuklar sınırları bilmeye ihtiyaç duyar. Nerede çıplak olabileceklerini ve nerede giyinik olmaları gerektiğini bilmeleri mutlaka gerekir. Onlara, küvette çıplak olabileceklerini ama okulda ya da mağazalarda giyinik olmaları gerektiğini öğretmeniz gerekir.
Psikiyatrist Prof. Dr. Bengi Semerci, ailelerin küçük çocuklarıyla cinsellik hakkında nasıl konuşmaları gerektiğini anlattı:
* Ona mahremiyetin ne olduğunu öğretin:
Çocuğunuzun, insanların özel zamanlara ihtiyaç duyduğunu anlamasını sağlayın. Kapınız kapalı olduğunda, odanıza girmeden önce kapıya vurması gerektiğini öğretin. Siz de onun odasının kapısı kapalıyken, bu şekilde davranın.
* Cinsellik sadece beden değildir:
Çocuklar cinselliğin sadece bedenleri ile ilgili olmadığını öğrenmelidir. Cinsellikle birlikte, onlara sevgiyi de anlatmalısınız. Çocuk- ların, cinselliği aynı zamanda sorumluluk, yakınlık ve sevgi ilişkisi olarak öğrenmesi önemlidir. Cinselliği bu şekilde öğrenen çocuk, sağlıklı gelişir. Cinselliği bu şekilde öğrenmek, çocuğa gelecek deneyimleri için olumlu zamanlama ve doğru eş seçebilme şansını verir.
* Cevaplarınızı basite indirgeyin:
Çocuğunuz soru sorduğunda, kısa ve basit şekilde cevaplayın. Açıklamayı yaparken, çocuğun yaşını düşünün. Çocuklar cevaplarını istedikleri soruları sorarlar. Onlara sorduklarından fazla bir şey söylemenize gerek yoktur. Çocuğunuz size gebe kalmayı ve doğumu sormuş olabilir. Ona ayrıntılı bir biçimde cinsel ilişkiyi anlatmanız gerekmez. "Babada tohumlar yani sperm vardır, annede de yumurta. Bananın tohumları, annenin yumurtasıyla birleşir. Bu şekilde bebek oluşmaya başlar" diyerek anlattığınızda çocuğunuz, "Tamam. Benim arabam nerede?" diye söze devam ediyorsa ona, daha fazla bilgi yüklemek gereksizdir. Gelişiminin üzerinde açıklamalar yapmak onu korkutur. Zamanından önce ve yaşıla uyumsuz cinsel davranışlara ve konuşmalara yönelmesine neden olabilir. Çünkü erken yaşta cinsellik konusunda aşırı uyarılma, erken ve sağlıksız dene- yimlere yol açabilir.
* İnandıklarınızı ve düşündüklerinizi çocuğunuza da öğretin:
Çocuklar bazı değerleri erken yaşta öğrenir. Kadınların ve erkeklerin birbirlerine nasıl davranmaları gerektiğini, önce siz çocuğunuza anlatın. Kendi düşüncelerinizi mutlaka onunla paylaşın. Fakat aynı zamanda ona kendi düşüncelerini oluşturması için zaman tanıyın.
Sakin ve rahat olun
Çocuğunuz en tuhaf soruyu sorduğunda bile sakin olmaya çalışmak ve çocuğu yargılamadan onun merakına saygı duymak gerekir. Bir soruyu her iyi ele alışınızda, sizin de çocuğunuzun da kaygısı azalacaktır. Eğer bu tür konuşmalar karşısında çocuğunuzu susturur veya onunla konuşmaktan kaçınırsanız; çocuğunuz bu konuda sizin değil arkadaşlarının ya da etrafındaki yazılı ve görsel kaynakların yargılarını öğrenecek ve onları benimseyecektir.
Soruyu tam anlayın
Çocuğunuz size cinsellikle ilgili bir soru sorduğunda, hemen uzun bir konuşmaya başlamayın. Önce çocuğunuzun sorduğu şeyi tam olarak anladığınızdan emin olun. İsterseniz, onun sorusuna bir soru ile de karşılık verebilirsiniz. Örneğin çocuğunuz size, "Bebekler nasıl oluyor?" diye sorarsa, ona "Bebeklerin nasıl dünyaya geldiğini mi, yoksa onların nasıl oluştuğunu mu merak ediyorsun?" diye cevap verebilirsiniz. Çocuğunuzun sorusu ne olursa olsun, bunu neden öğrenmek istediğini sorgulamayın. Gerçeği ararken, çocuğunuzun kafası karışır. Siz, onun en güvenilir kaynağı olmalısınız. Sorularını size sormasını destekleyin, onu başka sorular da sorması konusunda yüreklendirin. Onu sorgular ve yargılarsanız, size soru sormaktan çekinecektir.
Tek kaynak değilsiniz
Çocuğunuzun cinselliğe ilişkin bilgiler edindiği tek kaynağın siz olmadığınızı unutmayın. Cinsel içerikli yayınlar, şarkılar, kliplerle ilgili olarak her zaman seçici olmalısınız. Evin içinde çocuğun ulaşabileceği bazı denetimsiz yayınlar, cinsellik konusunda ona sizin aktardıklarınızdan fazlasını yanlış olarak anlatabilir. Bunları denetlemeniz gerekir çünkü bunlar çocuğunuzun cinsel gelişimini olumsuz etkiler
Dokunmayı öğretin
Çocuğunuza dokunma türlerini anlatın. Sarılmanın hoş bir davranış olduğunu bilsin. Size ve arkadaşlarına ne şekilde dokunmasının uygun olduğunu öğrensin. Sırf istiyor diye, 4 yaşına gelmiş oğlunuzun göğüslerinize dokunmasına izin vermek, onu tersleyip utandırmak kadar yanlıştır. Ona sizi sevdiğini bildiğinizi ama annelerle çocukların sevgilerini farklı şekilde gösterdiklerini söylemelisiniz. Dudaktan öpüşmek gibi tutumların da çocuğun yanlış bilgilendirilmesine neden olacağını bilmelisiniz. Benzer bir açıklama ile yanaktan öpmek, durumu çözer. Birinin dokunuşları onu rahatsız ediyorsa, ona buna izin vermemesini söyleyin ve bu kişiyi nasıl durduracağını öğretin. Böyle bir şey olduğunda, erişkinlere haber vermesi gerektiğini bilsin. Ancak cinsellik eğitiminde kötü amaçlı dokunmalara aşırı vurgu, çocuğun sizden gelen şefkatli dokunuşları yanlış algılamasına neden olabilir.
Küçükken konuşun
Çocuğunuzla cinsellik hakkında konuşmaya, erken yaşta başlayın. Çocuğunuza ağzının ya da burnunun yerini öğretirken, "Bu senin penisin" veya "Bu senin vajinan" diyerek, cinsel organlarının yerlerini de öğretin. Büyüdükçe, bu bilgilere yenilerini de ekleyin.
Miniklere kuku yerine vajina pipi yerine penis demeyi öğretin
Prof. Dr. Bengi Semerci, çocuklara cinsel organlarının biyolojik isimlerini öğretmek gerektiğini söylüyor. Çocuk bunları telaffuz edebildikten sonra, cinsel organlara başka isimler takmanın son derece anlamsız olduğunu belirten Semerci, ekliyor:
Fırsatları kullanın
"3 yaşından sonra ebeveynler, doğru anatomik isimleri kullanmalıdır. Böylece çocuk en doğru şekilde, utanmadan bu isimleri kullanmayı öğrenir. 'Kuku' ya da 'pipi' gibi sevimli ama anlamsız kelimeler bulmak yerine, doğru kelimeler kullanılmalıdır. Erkek çocukların cinsel organları için 'penis', kız çocukların cinsel organı için ise 'vajina' doğru kelimelerdir." Prof. Dr. Semerci, ebeveynlerin karşılaştıkları bazı olayları çocuklarının sorularını yanıtlarken kullanabileceklerini de belirtiyor: "Hamile bir arkadaşınız varsa, bu çocuğunuza bebeklerin nereden geldiklerini anlatabilmek için bir fırsattır. Cinsellikle ilgili konuşmaları, bir kardeşin dünyaya gelişinin ya da ev hayvanınızın yavrularının olmasının ardından yapabilirsiniz. Çocuğunuzu aklına takılan soruları çekinmeden sorması için teşvik edin. Kızınızın bezini değiştirirken, oğlunuz görürse; kardeşinin neden penisinin olmadığını sorabilir. Onun penisi olmadığını çünkü kız olduğunu söyleyebilirsiniz."
Bilmediğiniz cevapları onun için araştırıp öğrenin
Çocuğunuzla cinsellik hakkında açık bir biçimde konuşmanız, onu dinlemeniz ve sorularını yanıtlamanız; onun bu konuda yüksek riskli davranışlar göstermesi olasılığını azaltacaktır. Eğer kendinizi bu konuda rahat hissetmiyorsanız, cinsellikle ilgili bir kitap okuyabilirsiniz. Ya da duygularınızı çok güvendiğiniz biriyle paylaşıp, ondan akıl alabilirsiniz, Her şeye rağmen kendinizi cinsellik hakkında konuşurken rahat hissetmiyorsanız, bunu çocuğunuza açıklayın. Ona, "Ben bu konuda rahat konuşamıyorum çünkü annem ve babam benimle bu konuda konuşmazlardı. Ama ben seninle her konuda konuşabilmek istiyorum. O yüzden lütfen bana sorularını sor. Cevaplarını bilmesem de, senin için araştırıp öğrenirim" diyebilirsiniz. Dürüst duygularınızı aktaran bir açıklama yapmanız, çocuğunuz için rahatlatıcı ve güven verici olacaktır.

_________________________________

_________________________________