Yılbaşı yemekleri 2012

Konu, 'Dünya Mutfakları' kısmında Nehir tarafından paylaşıldı.

  1. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    2012 yılbaşı gecesi yemekleri
    Yılbaşı yemek tarifleri 2012

    Yine yeni bir yıla ailemiz ve sevdiklerimizle merhaba derken sofralarımızında zengin olmasına önem veririz. Bu yılbaşında ne yapsam diye düşünmeyin, biz sizlere özel bu yılbaşı ne pişirsem dedik ve yılbaşına özel bir mönü hazırladık.
    [​IMG]

    yılbaşı sofrası yemek tarifleri

    kremalı tavuk çorbası

    malzemeler
    • 1 adet tavuk göğsü
    • 1 fincan yoğurt
    • 1,5 fincan un
    • 1 yumurtanın sarısı
    • 2 diş sarımsak
    • 1 adet tavuk bulyon
    • sirke
    • kırmızı toz biber ve tereyağ



    yapılışı

    Tavuğu bir tencerede haşlıyoruz.Haşlarken içine 1 tane tavuk bulyon atıyorum ben.Çünkü tavuğun göğüs kısmı yağsız olduğu için çok lezzetli olmuyor suyu.Sonra haşlanan tavuk etini çıkarıp küp küp doğruyoruz.Tekrar haşladığımız suyun içerisine atıyoruz.Başka bir kapta terbiyesini yepıyoruz.Un,yumurta sarısı ve yoğurdu iyice çırpıyoruz.Tencerenin altını tekrar yakıp.Hazırladığımız terbiyeyi.Tavuk suyuyla ılıtıp çorbaya karıştırarak döküyoruz.Kaynayana kadar karıştırıyoruz.Sonra üzerine kırmızıbiberli yağını döküyoruz.Yerken sarımsak ve sirke ilave ediyoruz.Harika bir lezzet emin olun.Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

    Yılbaşı Hindisi


    malzemeler
    • 1 adet hindi
    • 10 adet arpacık soğan
    • 1 adet defne yaprağı
    • 1 çay bardağı zeytinyağı
    • 2 adet domates
    • 4 adet sivri biber
    • Tuz, karabiber, kırmızı biber
    • İç Pilav İçin:
    • 2 su bardağı pirinç
    • 2 doluca yemek kaşığı tereyağı
    • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    • 1 kuru soğan
    • 200 gram kuzu ciğeri
    • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
    • 3 su bardağı et suyu
    • Yenibahar, karabiber, tarçın, tuz



    Yemeğin Tarifi
    Öncelikle kasaptan aldığınız orta boy hindiyi iyice yıkayıp, süzün.
    Ayrı bir yerde soğanları rendeleyin.
    Sarımsakları dövün veya küçük küçük doğrayın.
    İçine 2 limon suyunu ilave edin.
    Salçayı, tuzu, karabiberi, kekiği ve şekeri ekleyerek tüm malzemeleri iyice karıştırın.
    Hazırladığınız bu sosu tel süzgeçten geçirip, içine sıvıyağ ilave edin.
    Hindinin iç ve dış kısmına bu sosu fırça ile sürerek buzdolabında 1 gece bekletin.
    Sosun arta kalanını saklayın.
    Ertesi gün fırın tepsisini sıvı yağla yağlayın ve hindiyi fırın tepsisine yerleştirin.
    Kalan sosu bir kez daha hindinin üzerine sürün.
    Orta ısılı fırında üzeri nar gibi kızarana dek pişirin.
    NOT : Bu sosla hindi yerine tavuk da pişirebilirsiniz.
    Yışbaşı için hazırlayacağınız hindinin yada tavuğun daha lezzetli olması için, mutlaka tarifini verdiğimiz bu sosta bir gece bekletin ve hindinin içini kestaneli pilavla doldurun.



    piyaz
    • 250 gr Kuru Fasulye
    • 1 Su Bardağı Sirke
    • 1 Adet İri Soğan
    • 1 Demet Maydanoz
    • Sos İçin
    • Tuz , Beyazbiber
    • 2 Çorba Kaşığı Sirke
    • 6 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
    • Süslemek İçin
    • 2 Orta Boy Domates
    • 2 Katı Haşlanmış Yumurta



    Yemeğin Tarifi
    1 gün önceden ıslatılmış fasulyelerin üzerlerini birkaç parmak aşacak kadar soğuk su koyup, harlı ateşte bir taşım kaynatın. Ağır ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişme suyunda ılınmaya bırakın. Süzdürüp çukur bir kaba alın. Bir bardak sirkeyi ilave edip üzerini bir kapakla kapatın. Fasulyeleri yaklaşık 2 saat sirke içinde dinlenmeye bırakın.
    Sosu için tuz, biber ve sirkeyi çukur bir kapta iyice karıştırın. Sürekli çırparak zeytinyağını yedirin. 2 saatin sonunda fasulyelerin sirkesini süzün. Piyazlık kesilmiş soğan ve iri kıyılmış maydanoz ile sirkeli salata sosunu ilave edip iyice karıştırın. Piyazı bir servis kabına aktarıp domates, haşlanmış yumurta dilimleri ve siyah zeytin ile süsleyip servis yapın.




    somonlu ıspanak rulolar
    • 2 paket dondurulmuş ıspanak,
    • 30 gram yağ,
    • 1/2 bardak ince doğranmış yeşil soğan
    • 1 yemek kaşığı dereotu
    • Karabiber
    • 6 yumurta
    • 1 yemek kaşığı mısır unu
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 1/4 bardak parmesan peyniri



    Doldurmak için:
    • 1/4 bardak doğranmış yeşil soğan,
    • 1 tatlı kaşığı ince doğranmış dereotu,
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 250 gram krem peynir
    • 250 gram somon füme



    Yemeğin Tarifi
    Ispanağı haşlayıp suyunu çıkartın. Tereyağını tencerede eritin. Soğan ve dereotunu ekleyip 1 dakika pişirin. Ispanağı ekleyin. Karabiberle tatlandırıp ateşten alın. Yumurtaları çırpın. Mısır ununu ıspanaklı karışım, limon suyu ve yumurtayı bir kapta karıştırıp yağlanmış tepsiye yayın. Sertleşinceye kadar firında tutun.
    Çıkardıktan sonra mutfak havlusunun üzerine ters çevirip üzerine peynir serpin. Yine bir havluyla örterek soğumaya bırakın. Soğan, dereotu ve peyniri mutfak robotunda 30 saniye karıştırın.
    Ispanaklı hamuru uzunlamasına üçe bölüp bir parçasını alta yerleştirin. Harçtan sürüp somon fümenin üçte birini koyun. Bir kat daha harçtan koyup ikinci ıspanak katını yerleştirin ve malzemeniz bitene kadar aynı şekilde devam edin. Servis yaparken, 2 cm. eninde dilimleyeceğiniz yemeğinizi somon ve limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz





    yeşil salata
    • 100 gr Semizotu
    • 1 Kıvırcık Marul
    • 1 Kırmızı Soğan
    • 100 gr Kurutulmuş Domates (hazır ürün)
    • 50 gr Dana Jambon
    • 100 gr Mantar
    • 5 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
    • Tuz, Karabiber
    • 1 Çorba Kaşığı Kekik
    • 6 Çorba Kaşığı Sirke



    Yemeğin Tarifi
    Semizotunu yıkayıp ayıkladıktan sonra yapraklarını iri iri kıyın. Marulu yıkayıp ayıklayıin ve büyük parçalar halinde doğrayın.
    Semizotu ve marulu kapaklı bir kaba doldurup buzdolabında bekletin.
    Bu arada soğanı soyup halkalar halinde doğrayın. Domates ve jambonu küçük küpler halinde doğrayın. Mantarları ayıklayıp ince dilimler halinde doğrayın.
    Bir tavada 1 çorba kaşığı yağı kızdırıp jambonu hafifçe kavurun. mantarı ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve kekikle tatlandırın. Tavaya domatesi ekleyip kısa süre daha kavurun. Tavadaki karışımı bir kaseye alıp kalan yağ, sirke, tuz ve karabiberle tatlandırın. Kasenin üzerini kapatarak buzdolabında bekletin.
    Servis yapmadan önce malzemelerin tamamını buzdolabından çıkarıp büyük bir servis kasesinde harmalayın.
    Dilerseniz salatanın üzerini maydanoz ve fesleğen yaprakları ile süsleyin.
    Öneri: Salatayı farklı malzemelerle zenginleştirebilirsiniz. Karalahana, turp ve salatalık gibi malzemeler salatanıza lezzet katar. Ayrıca bir iki diş sarmısak salatanıza değişik bir tat verir.


    Yılbaşı keki

    malzemeleri
    • 50 gr kakao
    • 240 ml kaynar su
    • 175 gr un
    • 2 çay kaşığı kabartma tozu
    • Yarım çay kaşığı tuz
    • 1 paket vanilya
    • 113 gr tereyağı
    • 200 gr toz şeker
    • 2 yumurta



    üzeri için
    • Hindistan cevizi



    Yılbaşı keki:

    Kakao ile kaynar suyu iyice karıştırıp soğuması için kenarda bekletin. Un, kabartma tozu ve tuzu bir kaseye eleyerek harmanlayın.

    Yumuşatılmış tereyağı ve şekeri mikserle iyice çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyerek karıştırın. Vanilya ve un karışımını ilave edip çırpın. Son olarak kakao karışımını ekleyerek karıştırın.

    Karışımı yıldız şekilli kek kalıbına aktarıp 190 dereceye ayarlı fırında kürdan batırıldığında temiz çıkıncaya kadar pişirin. Fırından çıkartıp soğumaya bırakın. Keki kalıptan çıkartıp üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirin ve süsleyerek servis yapın.
    Yılbaşı keki artık hazır, afiyet olsun.
     
  2. Murat

    Murat Yönetici

    Bu gecenin yemeği sizce ne olacak Hindinin saltanatı sonmu bulacak ?
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş