ÜnlÜ Meksİka Soslari

Konu, 'Dünya Mutfakları' kısmında Nehir tarafından paylaşıldı.

  1. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Tüm malzeme geleneksel domuz yağı ile sıvanmış bir toprak kapta ağır ağır kızartılır. Sarımsak, soğan ve domatesler soyulmadan saplı ızgarada kavrulur. Kimi tariflerde kızartılan biberlerin tohumları önceden özenle ayıklanarak acı lezzet yumuşatılır. Ve nihayet kızarmış sos malzemesi, ana yemek ile iyice karıştırılarak Meksika yemeği tutkunlarının beğenilerine sunulur.

    Meksika sosları da bölgelere göre çeşitlik gösterir. Bu bölgelerin başlıcaları şunlardır:

    Puebla: Mexico City’nin iki saat güneyinde bulunan Puebla, Mole sosuyla ünlüdür. Bu sosun hikayesi ise şöyle; Puebla’da bir rahibe, kralın ziyareti için bir ziyafet verecektir ve çok değişik bir yemek hazırlanmasını ister. Rahibeler, içinde çeşitli otlardan acılara ve çikolataya kadar birçok şey bulunan bir karışım hazırlarlar ve bunu birkaç gün boyunca kaynatırlar. Ortaya koyu ve tatlımsı bir sos çıkar, bu sosu krala ikram edilecek hindinin üzerine dökerler. Günümüzde de tavuk yemeklerinde Meksika’da en çok kullanılan sostur.


    Yukatan: Mayalar’ın yerleşim yeri olan Yukatan’da genellikle meyveli soslar kullanılır. Örneğin tavuk yemeklerinde portakal, mantar ve karabiberden oluşan bir sos kullanılırken, et yemeklerinde muzlu sosları kullanırlar.

    Veracruz: Deniz kıyısı olması nedeniyle buradaki mönülerde genellikle balık ve diğer deniz ürünlerinden oluşan yemekler yer alır. Balıklar için hazırlanan soslarda bol miktarda domates, zeytin ve acı biber kullanılır. Veracruz aynı zamanda kahve ve bazı egzotik meyvelerin yetiştiği yerdir.

    En ünlü Meksika soslarından biri Guacamole’dir. Bu sosun içinde küp şeklinde soğan ve avokado püresi bulunur.

    Salsa sosunun içinde ise domates, soğan, sarımsak ve kırmızı biber bulunur. Bu sosun da pek çok çeşidi vardır ama en ünlüleri taze soğanla yapılan Salsa Mexicana ve Pico de Gallo’dur.
    MEKSİKAN CHİCKEN FAJİTAS
    Tariflerin daha iyi anlaşılabilmesi için İnceleme özelliğini kullanmanızı öneriyoruz. Eğer bu tarifi denediyseniz: Eksikleri? Fazlalıkları? Güzelmi? Kötümü? Açıklama? Farklı Yaklaşım? inceleme göndererek diğer kullanıcıların bilgilenmesini sağlayabilirsiniz: Sol menüden İnceleme Yaz linkine tıklayınız ve incelemenizi postalayınız. İncelemelere bakmak için sağ menüden İncelemeleri Oku linkine tıklayınız...Eğer İnceleme yok diyorsa kimse inceleme postalamamış demektir.

    Gereçler:
    2 adet tavuk gögüs fleto
    1 adet kırmızı biber
    1 adet çarliston biber
    1 adet sarı biber
    1 adet acı biber
    yarım kuru sogan 1tatlı kaşıgı acı toz biber
    1 çay kaşıgı kekik
    2 tatlı kaşıgı toz kişniş
    1 çay kaşıgı kimyon

    SERVİS İLE BİRLİKTE
    süzme yogurt
    acı sos (istege baglı
    guacamalo sosu (avakado.limon.şeker karıştırın.)
    4 adet orta boy lavaş ekmegi
    Yapılışı:
    Tavukları işaret parmagı uzunlugunda ve şeklinde kesin:bir tavaya az mısır yagı koyup bunları 2 dakika soteleyin.aynı şekilde kestiginiz sogan ve biberleri ilave edin.5 dakika sonra baharatları ilave edip ocağı kapatın

    DİKKAT.:servisi dürüm şeklinde yemek´.suzme yogurt acı sos konarak yenir
    Servis Önerileri:
    servis çok sıcak demir tabakta yapılır soslar yanında verilir

    Besin Değerleri ve Ek Bilgiler:
    Kalori belirtilmemiş Dietetic Fiber belirtilmemiş Vitamin B belirtilmemiş
    Karbonhidrat belirtilmemiş Kolestrol belirtilmemiş Vitamin B12 belirtilmemiş
    Toplam Yağ belirtilmemiş Sodyum belirtilmemiş Vitamin D belirtilmemiş
    Doymamış Yağ belirtilmemiş Vitamin A belirtilmemiş Vitamin E belirtilmemiş
     
  2. I$ık

    I$ık Gümüş Ufağı

    Meksika soslarını begeniyorum özellikle batı bölgesinde çok iyiler.
     
  3. Venom

    Venom Bölüm Yöneticisi

    Meksika'nin bazi soslarinin tadi gercekten guzel, onlarin bazi yemek ve soslarida epey aci oluyor öyle seviyorlar.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş