Tatlı şerbetinin ölçüsü nedir?

Konu, 'Soralım Öğrenelim' kısmında Kelebek tarafından paylaşıldı.

  1. Tatlı şerbeti nasıl yapılır ölçüsü nasıl olmalı?
    tatlı şerbeti ölçüsü ne kadar olmalıdır
    tatlı şerbeti tarifi istiyorum
  2. Tatlı şerbetleri çok sorulan bir konu olduğu için ayrı bir başlık altında yazmayı uygun gördüm
    Sevgili arkadaşlar bir kaç yıl öncesine kadar tatlıların yapımından çok, şerbetinin yapımı konusu beni zorlardıYakın zamanda kendimce püf noktaları geliştirdimSizlere dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım
    Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı farklıdırŞekerpare,kalburabastı gibi hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve koyu olmaması gerekir ki tatlı şerbeti çabuk çeksinLokma tatlısı (tarifi yakında) gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız,çok cıvık bir şerbet olmaması gerekir
    Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine göre şerbet ayarı değişiklik gösterirÖrneğin burma baklava gibi hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık,tatlının soğuk olması lazım ki gevrekliği kaybolmasın
    Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda mutlaka görmüşsünüzdürŞerbet verilirken hem tatlı,hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içinde kaynarEğer siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız,baklava hamur gibi olur Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme yöntemleri evdekilerden çok farklıdır
    O halde evde yapılan baklavalara şerbet nasıl verilmeli? Acizane anlatmaya çalışayım
    Baklava şerbeti nasıl ayarlanır?
    40 cmlik yuvarlak bir tepsi baklava için,

    3 su bardağı şeker
    3 su bardağı su
    1 iri dilim limon
    Bir çay kaşığının üçte biri tuz

    Şerbetin yapılışı

    Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açınŞeker eriyene kadar karıştırınTecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyorTuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem
    İçine limonu kabuklu atmıyacaksanız,çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyinOcaktan almadan hemen önce eklerseniz,şerbet şekerlenir
    Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra,altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edinKıvamına gelmiş bir şerbetin,kaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdırBaştakine göre baloncuklarda irileşmiştir
    Şerbetin kıvamı oldukça koyu olmalıdır ki,tatlı şerbeti hemen içine çekip,hamurlaşmasın
    Eğer kat kat açılmış,gevrek bir tatlıysa şerbeti ılıyana kadar bekletip sonra tatlıya dökünYok tatlınız biraz kalınca ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasınBen yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra verdimÇünkü çok gevrek bir baklava idi
    Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişirSoğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmazBurası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldiSoğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım
    Kısacası soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek
    Benim tatlı şerbetleri konusunda bildiklerim bu kadarYinede tecrübe çok önemliHer şeye rağmen tatlı istediğiniz gibi olmazsa,denemeye devam edin derim Eklemek istediğiniz ve yanlış gördüğünüz birşey varsa mutlaka paylaşınBaklava tadında hayırlı bayramlar dilerim…

    EKLEME: Arkadaşlar büyüklerime danıştım ve bana süre vermenin doğru olmadığını,sürenin herkeste değişiklik gösterebileceğini söylediler
    Baklavası çok güzel olan görümcem,2 ölçü şekere,15 ölçü su koyduğunu,şurubun oldukça koyu kıvamlı olması gerektini söylediYine soğuk tatlıya,ılık şerbet döküleceğini ilave ettiYani parmağınızı batırdığınız zaman şurup elinizi yakmayacak
    Birde,şeker eriyene kadar karıştır ama sonra hiç karıştırma bu da şekerlenmeyi artırabilir dediSevgili görümceme çok teşekkür ediyorum
    NOT: Baklava şerbeti unuttunuz ve koyu olduysa içine biraz daha su ekleyip kaynatabilirsiniz
    Baklavanız şekerlendiyse,sıcak su dolu bir kabın içine baklava tepsinizi yerleştirip bekleyebilirsinizDikkat edin içine su kaçmasın
  3. Murat

    Murat Yönetici

  4. Misafir

    Misafir Misafir

    ]saqol ama çok saçma şeyler yazmışınız:p;):D:):rolleyes::cool:
  5. Merhaba

    Merhaba Misafir

    Tesekkürler.

    Güzel bilgiler vermissiniz.

    Emeginize saglik

Sayfayı Paylaş

Misafirler bu sayfaya şu kelimeleri arayarak geldiler:

  1. şerbet yapımı

    ,
  2. serbet nasil yapilir

    ,
  3. tatli serbeti ne kadar kaynatmalı

    ,
  4. tatlı şerbeti,
  5. tatlı şerbeti nasıl yapılır,
  6. şerbet yapilisi,
  7. serbet tarifi,
  8. serbetli tatlilarin puf noktasi,
  9. tatli serbetinin yapilisi,
  10. şerbet ölçüleri