Suriye Yemekleri

Konu, 'Yemekler' kısmında Goksel tarafından paylaşıldı.

  1. Goksel

    Goksel Admin Yetkili Kişi

    Suriyenin Yemek Tarifleri ,
    Suriyenin ÜnlüYemekleri,


    4.5 milyon nüfusuyla Suriye'nin en büyük ikinci kenti Halep mutfağının Aslında hiç birine yabancı değiliz. Tahini bol humus, babagannuş, mutabbal (tahinli patlıcan salatası), muhammara, taze kekikten yapılan zahter salatası, ejjeh (sebzeli omlet), yeşil zeytin salatası, mutabbak (bizim soğanlı patlıcan yemeğimiz), peynirli börek (peynirli içe çörekotu katılmış), fattuş (yağda kızartılmış lavaş ekmeği parçaları, jibne peyniri ve maydanozla servis edilen salata), rulo sucuk (sucuk harcı sürülmüş kızartılmış börek), müceddere (zeytinyağlı mercimekli bulgur pilavı).Ana yemeklerinde başı Güney Anadolu ile kültürel paralellik gösteren Kebbeh/kubbe/kıbbe (içli köfteler) ve dolmalar ,İçli köfte çeker.

    Suriye'den Birkaç Yemek Tarifi:



    Safranlı Mercimek Çorbası


    Malzemeler :

    250 gr kırmızı mercimek
    1 tatlı kaşığı safran
    4 çorba kaşığı zeytinyağı
    nane, tuz

    [​IMG]

    Yapılışı:
    Mercimeği akşamdan ıslatın pişireceğiniz zamana kadar suda beklesin. Pişireceğiniz zaman suyunu süzdüğünüz mercimeği tencereye alın. Üzerini iki parmak geçecek kadar su koyun ve haşlayın. Eğer su isterse ilave edin. Mercimekler dağılıp özdeşlemeye başladığında safranı ilave edin. Su istedikçe su ilave edebilirsisniz,mercimekler dağılmış ve özdeşmiş oldugunda isteğe göre tekrar su ilave edilebilir.

    Tahinli Humus

    Malzemeler

    • 2 su bardağı nohut
    • 1 su bardağına yakın tahin
    • 4-5 diş sarımsak
    • 2 adet limonun suyu
    • Zeytinyağı
    • Tuz
    • 1 çay bardağı su

    [​IMG]

    Yapılışı

    1. Nohutları akşamdan ıslayarak sonraki gün haşlayın ve kabuklarını ayırın.
    2. Kabukları ayıkladıktan sonra robota alarak püre haline getirin.
    3. Sonra yavaş yavaş tahin ve limon suyu eklenerek karıştırmaya devam edin.
    4. Tahin ve limonunu sürekli tadına bakarak ayarlayın. Eğer çok koyu olduysa su koyarak kıvamını düzenleyin.
    5. Daha sonra ezilmiş sarımsakları ve tuzu ekleyin.
    6. Kıvama gelince robottan tabağa alarak, üzerine zeytinyağı gezdirin.
    7. maydanoz ile süsleyerek servis yapın.


    Suriye Tatlısı

    Malzemeleri İçin;

    1 paket normal tost ekmeği (5 dilimi eksik kullanılacak)
    200 gr. tereyağ

    Kreması için;

    Yarım kilo süt
    4 yemek kaşığı şeker
    2 yemek kaşığı nişasta
    1 paket krema

    Şerbeti için;

    1,5 bardak şeker
    1,5 bardak su
    Yarım limon

    [​IMG]

    Yapılışı :

    Tost ekmeklerinin kenar kabukları alınıp içleri rondodan geçirilir.
    Tereyağ eritilip bu ekmeklere iyice yedirilir. Bu karışımın yarısı, tart kalıbının ya da bir tepsinin tabanına iyice bastırılarak yayılır.
    Süt, şeker ve nişasta pişirilir. Sonra da içine krema eklenip karıştırılır. Bu muhallebi iyice soğuduktan sonra kalıptaki ekmekli karışımın üzerine dökülür.
    Kalan ekmekli karışım da muhallebinin üzerine yayıldıktan sonra 20-25 dakika üzeri kızarana kadar fırında pişirlir.
    Tatlı fırından çıkar çıkmaz, önceden şeker ve su ile hazırlanıp soğumuş olan şerbet üzerine dökülür. Tatlı sıcak sıcak servis edilir.




    İçli Köfte

    Malzemeler :
    300 gram dana kıyması
    2 su bardağı ince bulgur
    1 su bardağı dövülmüş ceviz
    2 su bardağı sıcak su
    2 adet soğan
    100 gram dolma fıstığı
    1 çay kaşığı dolma baharı
    1 çay kaşığı kekik
    1 çay kaşığı acı pul biber
    Yarım çay kaşığı tarçın
    Yarım çay kaşığı kimyon
    1 adet yumurta
    1 adet yumurtanın sarısı
    2 kaşık un
    3 yemek kaşığı sıvı yağ
    Yeteri kadar tuz

    [​IMG]

    Yapılışı:
    İlk olarak ince bulguru 2 bardak sıcak suyla kabarmaya bırakın. Sonra bir tavaya koyduğunuz sıvı yağı kızgınlaştırıp, soğanları kavurun. Üzerine kıymayı koyup kavurmaya devam edin. Kıymanın içine dolma fıstığı ve cevizi ilave edin, bir süre daha kavurun. Bütün baharatları da ilave edin. Islatmış olduğunuz bulgurun içine 1 yumurta, 2 kaşık un, 1 çay kaşığı tuz, biraz su katarak hamur kıvamında oluncaya kadar yoğurun. Hamuru ikiye bölün, orta boy bir tepsiyi yağlayın. Merdane yardımıyla streç arasında açtığınız hamuru tepsiye yayın. Hazırladığınız malzemeyi hamurun üstüne yayın, diğer parçayı da aynı şekilde streçle açtıktan sonra üzerine kapatın. 1 kaşık sıvı yağla yumurta sarısını çırptıktan sonra hamurun üstüne fırça yardımıyla sürün. 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin ve sıcak olarak servise sunun.
     
  2. E

    Elma Yeni Üye

    Suriyeliler yemeklerine agırlıklı olarak tarçın kullanıyorlarmış ama bu tariflerde tarçın göremiyorum
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş