Şeker Hamuru Nasıl Yapılır ?

Konu, 'Tatlılar' kısmında Goksel tarafından paylaşıldı.

  1. Goksel

    Goksel Admin Yetkili Kişi

    Çok beğenerek seveceğiniz Şeker Hamuru Yapılışı hakkında bilgiler vereceğim,Renkli Şeker Hamuru Nasıl Yapılır ? , En Güzel Şeker Hamuru Tarifine geçelim.

    [​IMG]

    COLETTE PETERS’IN TARİFİ:

    Colette Peters Amerikalı çok ünlü bir pasta dekoratörü. Bu konuyla ilgili yazdığı 5 adet kitabı var, halen kendi kurduğu şirketinde pasta yapmayı sürdürüyor ve çeşitli eğitimler veriyor. Aşağıdaki tarif 22 cm çaplı bir pastayı kaplayacak miktardadır.

    - 800 gr elenmiş pudra şekeri
    - 65 ml su
    - 3 tatlı kaşığı toz jelatin
    - 170 gr (125 ml) glikoz
    - 4,5 tatlı kaşığı gliserin

    Jelatini bir tasa koyun ve üstüne suyu ekleyip karıştırın. En az 5 dakika öylece kalsın, bu süre içinde şişecek. Sonra benmaride başka bir kapta kaynayan suyun üstünde, ikinci bir kapta jelatini ısıtın. Şeffaf bir renk alacak ve tamamen eriyecek. Ateşten alın, içine glikoz ve gliserini koyun ve benmaride mümkün olduğunca ısıtmaya devam edin. Çok sıcak olacak ama kaynamamalı. Kaynarsa jelatin özelliğini kaybeder. Pudra şekerinin tamamını tezgaha dökün ve ortasında bir kuyu açin elinizle. Bu kuyuya jelatin ve gliserinli sıvıyı dökün. Düzgün, yumuşak ve şekil verilebilir, merdane ile açılabilir kıvama gelinceye kadar elinizle yoğurun. Hava almayacak şekilde sıkıca sarın ve en az 8 saat oda ısısında bekletin.

    TOBA GARRET ‘İN TARİFİ:

    25 yıldır pasta dekorasyonu üzerine çalışan ve halen Institute of Culinary Education’da öğretmenlik yapan Garret’in pasta ve kurabiye dekorasyonu konusunda kazandığı pek çok altın ve gümüş ödül bulunmaktadır. Not: Bu tarifin hemen hemen aynısı Rose Levy Beranbaum’un meşhur Cake Bible kitabında da mevcut. Mükerrer olmasın diye onu ayrıca yazmıyorum.

    - 3 tatlı kaşığı toz jelatin (veya 1 yaprak jelatin)
    - 60 ml soğuk su
    - 1 çay kaşığı limon (veya badem veya portakal) esansı
    - 165 gr glikoz (veya mısır şurubu)
    - 3 tatlı kaşığı gliserin (opsiyonel)
    - 900 gr ince pudra şekeri
    - ½ çay kaşığı bitkisel katı yağ

    Küçük bir kaba koyduğunuz soğuk suyun üzerine jelatini serpiştirin. 2 dakika kadar yumuşaması için bekletin. Bir benmari kurun ve kaynayan suyun üzerine jelatinli kabınızı koyun. Jelatin eriyene kadar ısıtın. Ya da benmari kurmak yerine mikrodalga fırının en yüksek derecesinde 30 saniye bekleterek de eritebilirsiniz. Esansı ekleyin. Glikoz ve kullanıyorsanız gliserini ekleyin, pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Gerekirse 15-20 saniye daha mikrodalgaya koyabilirsiniz. 650 gr kadar pudra şekerini geniş bir kaba koyun, ortasına parmak uçlarınızla bir boşluk açın ve sıvı karışımı oraya dökün. Tahta bir kaşık yardımı ile karıştırın. Yapış yapış bir hal alacaktır. Kalan şekeri çalışacağınız tezgaha dökün. Ve hamuru bununla birlikte yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve ele yapışmayan bir hal alana kadar yoğurmaya devam edin. Eritilmiş yağı avuç içlerinize sürün ve bu şekilde de biraz yoğurun. Yağ hamurun nemini korur. Hamuru hava almayacak şekilde sarın. En iyi 24 saat beklettikten sonra kullanmaktır. İyice sardığınız müddetçe buzdolabında 1 ay, buzlukta 3 ay kadar bekletilebilir.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 5 Kasım 2014
  2. Goksel

    Goksel Admin Yetkili Kişi

    şeker hamurunu tutturmak zor diyorlar ama
     
  3. Murat

    Murat Yönetici

    Zor bence de uğraş isteyen bir şey.
     
  4. Orko

    Orko Bilgi Sihirbazı.

    Bu arada bende bir tarif vermek isterim. Şeker hamuru, küçük figürler yapılan gül, inek, çiçek, noel baba gibi ve pasta, kek ve kurabiye kaplamakta kullanılan, pudra şekeri bazlı, gıda boyası ile renklendirilebilen yenilebilir bir hamurdur.

    Şeker hamuru Yapımı için gerekli malzemeler

    500 gr ince çekilmiş pudra şekeri (Mutlaka pastacılık malzemeleri satan yerlerden almalısınız, piyasada paketlerde bulabileceğiniz markaların pudra şekerleri ile pürüzsüz bir şeker hamuru elde etmek oldukça zordur.)
    1 yumurtanın beyazı
    2 silme yemek kaşığı glikoz

    Şeker Hamuru Yapılışı

    -Bir kaba pudra şekerini eleyin.
    -Ayrı bir kaba yarısını alın ve ortasını açın. Yumurta akını ve mikrodalga fırında 10-15 saniye ısıttığınız glikozu ekleyin. (Glikoz oda sıcaklığında oldukça katı bir malzeme olduğu için kolay ölçülebilmesi için hafif ısıtılmaya ihtiyacı olabilir. Mikrodalga fırınınız yoksa benmari usulü ile de glikozu ısıtabilirsiniz. Fazla ısıtmamaya özen göstermelisiniz.)
    -Önce bir tahta kaşık yardımı ile malzemeleri karıştırın. Daha sonra pudra şekerinin kalan yarısından kaşık kaşık ekleyerek elinizle hamuru yoğurmaya devam edin. Ele fazla yapışmayan yoğun kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya ve pudra şekeri eklemeye devam edin. (Benim hamurum için 500 gr pudra şekeri biraz fazla geldi. Tamamını kullanmadım.)
    -Hamurunuz ideal kıvama geldiğinde hemen streç film ile sarıp, hava almayan bir plastik kaba koyun.
    -İçinde yumurta akı olduğundan, hamurunuzun hava ile temasında çok hızlı kuruyacağını unutmayın.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş