Şanlıurfa Yemekleri

Konu, 'Yemekler' kısmında Mina tarafından paylaşıldı.

  1. Güneydoğu yemek kültürlerine hep hayran kaldım. Bölge olarak damak zevkine hitap eden yemekleri mevcut. Şimdilik Urfa bölgesini ele alalım.
    Urfalılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini gösterirler mutfaklarında. Yöre yemeklerinin besin değerleri de çok yüksektir. Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği bütün Anadolu insanına mahsus bir özelliktir aslında..

    "Halil İbrahim Sofrası" herkesçe bilinen bir deyimdir. Urfalılar bugün de misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük zevk duyarlar. Toplu yemek yemenin verdiği hazzı tatmış Urfalılar, yaptıkları her türlü toplantıyı başta "Çiğköfte" olmak üzere zengin yemek çeşitleriyle süslerler.

    Ayrıca Urfa’da diğer güneydoğu şehirlerinden başka yerde göremeyeceğiniz bir olay vardır: Urfalılar çoğu yemeklerini hazırlayıp fırınlara gönderirler. Kasapta hazırlatıp fırına da gönderirler. Her mahallede bir veya daha fazla pide fırını kasap ve manav üçlemesi vardır...


    Urfa mutfağının vazgeçilmez lezzetleri

    Çorbalar: Ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı çorba.

    Yemekler: Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün patlıcan (balcan), sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acur annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç, ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, bumbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, peynirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı.

    Pilavlar: Kuzu içi, duvaklı pilav, üzümlü pilav, meyhane pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav.

    Köfteler: Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvalak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte).

    Kebaplar: Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı.

    Salata ve Cacıklar: Kemeli cacık, bostana, zeytin bostanası, koruk salatası, pencar cacığı.

    Tatlılar: Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, fakir şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, peynirli helva, un bulamacı.


    Bu yemeklerden bazılarını görsel bir şölen olarak birkaç hafta üst üste sizlere sunacağız...
  2. Haşhaş Kebabı
    Hashaskebabı.jpg
    Malzemeler:

    1/2 kg yağsız kıyma

    Tuz

    Hazırlanışı: Kıyma ile tuz bir kapta iyice yoğrulur. Karışımından bir miktar alınıp, kebap şişine eze eze saplanır. Şişler, önceden hazırlanan mangal ateşine dizilir, yavaş yavaş çevrilerek her tarafının iyice pişmesi sağlanır. Pişen haşhaş kebapları ateşten alınarak, şeklini muhafaza edecek şekilde şişlerden bir tabağa çekilir.İnce doğranmış maydanoz, yeşil soğan (yeşillik) karışım ile dürüm yapılarak sıcak yenir.
  3. patlıcan.jpg

    Malzemeler:

    500 gr. yağlı kıyma

    8 adet patlıcan

    1 çay kaşığı karabiber

    4 çay kaşığı tuz

    Hazırlanışı: Patlıcanları yıkayıp uç kısımlarını kesin, uzunluğuna göre 3'e ya da 4 parçaya bölün ve tuzlu suda bekletin. Kıymaya karabiber ve tuz koyup yoğurun. Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi arada suya batırarak yuvarlaklar yapın.

    Kalın kebap şişlerine sırayla bir patlıcan ve bir köfte dizin. Kömür ızgarada köfteler pişene kadar yavaş yavaş çevirerek pişirin. Közlenmiş yeşil biber, domates ve lavaş ekmeğiyle servis yapın.
  4. Güneydoğu yemekleri gerçekten çok güzel oralarda yaşamış olsam kesin çok kilo alırım :) paylaşım için teşekkürler
  5. Nursena

    Nursena Admin

    Şanlı urfanın yemekleri parmak ısırtan türdendir.
  6. Urfanın kömbesi ayranı şiş kebabıda harikadır.
  7. Urfa lahmacun biraz uzun ve büyükçe olur en güzel lahmacun türüde bu yörededir en azından benim ağız tadıma göre.
  8. Teşekkür ediyorum. Mutlaka deneyecegim.
  9. Murat

    Murat Yönetici

    Gerel pilav gerek köfte ve hamur işleri olsun çok zengin kültürü vardır. Öyle böyle akıla gelen yemeklerde degil iceceklerde kendine has tadlar vardır.

Sayfayı Paylaş