Ramazan Ayında Kilo Kontrolü ve Diyet

Konu, 'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' kısmında Murat tarafından paylaşıldı.

  1. Murat

    Murat Yönetici

    Bereket dolu olduğuna inanılan Ramazan ayının gelmesiyle tutulan oruçların etkisiyle değişen beslenme şekli ve vakitlerinin değişmesi ve hareket yapmanın azalması nedeniyle Ramazan ayında kilo almak bir çokları için kaçınılmaz hale geliyor. Alanında uzman olanların önerdiği dengeli beslenme yöntemleriyle Ramazan'da şişmanlamak bir yana, kilo verebilirsiniz.
    [​IMG]
    Yemek öğününü 2'ye düşüren bu ayda dikkatli beslenmek gerekecektir. göstermektedir.Normal şartlarda 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşer. Ramazan ayında özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artmaktadır.

    Peki Ramazan'da nelere aşırı kilo almamak için nelere dikkat etmeliyiz?

    Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir.Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucunuzu hafif yiyeceklerle açmaya özen gösterin.

    Ramazan ayı süresince yapılan başlıca beslenme hatalarından biri de az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin.

    Ramazan ayında tatlı ihtiyacı artabilir. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli. Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar yemeye dikkat edin.İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmenizde yarar var.

    Ramazan ayında kilo vermek istiyorsanız günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.Mutlaka sahura kalkın. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar.

    Kolesterolünüz yüksekse ve oruç tutuyorsanız kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1-2 kez balık ve kuru baklagil yemeniz gerekiyor.Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin.Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir.
     

    Ekli Dosyalar:

Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş