PRATİK BİLGİLER / Saklamak

Konu, 'Pratik Bilgiler' kısmında Nehir tarafından paylaşıldı.

  1. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Saklamak


    Kahveyi Taze Saklamak

    Öğütülmüş olarak aldığınız kahvenin bozulmamasını istiyorsanız cam bir kavanoza koyun. Bu aynı zamanda kahvenizin nefasetini ve kokusunu da koruyacaktır.

    Peynirin Kurumaması

    Gravyer peynirinizin kurumasını istemiyorsanız; tuzlu bir su hazırlayarak, bir bezi bu suyun içine batırın ve peynirinizi bu nemli beze sararak saklayın.

    Sütün Çabuk Bozulmaması

    Süt hem çok yararlı hem de çabuk bozulan bir besin. Sütünüzün daha uzun süre bozulmadan dayanmasını istiyorsanız, içine biraz karbonat atın. Bu işlem sütün ömrünü uzatırken, hazmı da kolaylaştıracaktır.

    Sandviçlerinizi Saklarken

    Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri saklamanı en kolay yolu; bu sandviçleri üst üste koymak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sarmaktır. Böylece sandviçleriniz uzun zaman tazeliğini koruyacaktır.

    Sodalı İçeceklerin Gazlarının Kaçmaması

    [FONT=Comic Sans MS]Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasından şikayetçiyseniz, bu içecekleri buzdolabına baş aşağı yerleştirin. İçeceğin gazı, şişenin dibinde toplanacak ve kapaktan kaçma olasılığı kalmayacaktır.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Baklagilleri Saklarken [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Baklagillerinizi ve pirinçlerinizi saklarken oluşan böceklerden şikayetçiyseniz, bunları sakladığınız kabın içine 2-3 diş sarımsak koyun. Sarımsak böcek oluşumunu engelleyecektir.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Sucukları Saklarken [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Sucukları serin bir yere asarak saklayınız. Ancak bu şekilde saklasanız dahi zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunun için saklama süreniz içinde zaman zaman üstünü kullandığınız bir limonla güzelce silin. Böylece küf oluşumunu da engellemiş olursunuz.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Topaklanan Tuz [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Tuzluğun içinde topaklanıp akmayan tuz sinir bozucu olabilir. Bunun nedeni nemdir. Tuzluğun içine biraz pirinç koyarak tuzun rutubetini alabilirsiniz.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Kaşar Peynirinin Kuruması [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Kaşar peynirinizin kurumasından şikayetçiyseniz, ağzını hava almayacak şekilde kapatacağınız cam bir kavanoz içinde peynirinizi saklamak işinizi görecek ve peyniriniz kurumayacaktır.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Mumların Ömrünü Uzatmak [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Mumlarınızın ömrünü uzatmak istiyorsanız, kullanmadan iki saat kadar önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin. Soğumuş ve iyice sıklaşmış mumunuz daha uzun ömürlü olacaktır.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Filizlenen Patatesler [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Patatesler belli bir süre bekletildiğinde filizlenmeye başlar. Bunu önlemek için patatesleri koyduğunuz torbanın içine birkaç yeşil elma koyun.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Marul Saklarken [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Marullarınızı uzun süre tazeliğini koruyarak saklamak için önce bir saat su dolu bir kapta tutun, daha sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Böylece marullarınızı 10 gün boyunca diriliğini kaybetmeden saklayabilirsiniz.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Reçelin Şekerlenmemesi [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Reçelinizin şekerlenmesini önlemek istiyorsanız, serin ve karanlık bir yerde saklayın. Şekerlenmiş reçelinizi oda sıcaklığında bir gün bekleterek eski akışkan halini almasını sağlayabilirsiniz.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Salamın Kurumaması [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Salamınız buzdolabında hem kurur hem de tadını kaybeder. Eğer salamınızı keten veya pamuklu bir bezin içine koyarak serin bir yerde saklarsanız, kurumasını engeller ve nefasetini korursunuz.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Domatesleri Saklarken [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Evde fazla miktarda domatesiniz varsa onları serin, karanlık ve rutubetsiz bir yerde on gün kadar saklayabilirsiniz. Ancak kullanacağınız zaman yıkamayı unutmayın.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Şişedeki Salçanın Bozulmaması [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmasını engellemek için şişenin ağzını kapatmadan önce mantarlarını zeytinyağına batırın. Böylece mantarla şişe arasında sızdırmazlık sağlayacak, şişenin hava almasını ve salçanın bozulmasını engellemiş olacaksınız.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Maydanozu Saklarken [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Maydanoz ve dereotunuzu taze olarak saklamak için önce güzelce yıkayın ve süzün. Daha sonra iyice kurumasını bekleyin ve plastik bir kabın içinde buzdolabına koyun.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Muzun Kararması [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Muz çok dayanıklı bir meyve değildir. Bir süre sonra kararmaya başlar. Özellikle muzu 12 C’nin altında, mesela buzdolabınızda sakladığınızda bu süreci hızlandırmış olursunuz. Muzunuzu saklayabileceğiniz en ideal ortam yine oda sıcaklığında bir yerdir. Tabii fazla bekletmeden tüketmek kaydıyla...

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Soyulmuş Sarımsağın Saklanması [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Soymuş olduğunuz sarımsakları tuzla birlikte mutfak robotunda kıyarak, az miktarda su ilavesiyle bir kavanozda saklayabilirsiniz. Bu karışım 4 hafta boyunca buzdolabında nefasetini kaybetmez.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Kırmızı Lahanayı Saklarken [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Salatalarda kullanmak üzere elinizin altında sürekli doğranmış kırmızı lahana olmasını ister misiniz? İşte size bir hafta boyunca tazeliğini koruyacak bir saklama yöntemi: Kırmızı lahananızı incecik doğrayın. Tuzla ovun ve ağzı sıkı kapanan bir kaba koyup üzerine sirke ekleyin. Doğranmış kırmızı lahananız istediğiniz an hazır.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Dereotu, Nane Saklama [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Dereotu, nane ve maydanoz gibi otları havasını aldığınız poşetlerde taze olarak saklayabilirsiniz.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Rendelenmiş Domates Saklama [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]İstediğiniz an kullanabileceğiniz domates tabletleri hazırlayarak, yemek yaparken zaman kazanmak iste misiniz? Domatesleri güzelce rendeleyin ve buz kalıplarına koyarak dondurun. Tabletleriniz istediğiniz an elinizin altında.
    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]İsterseniz bu tabletleri kalıbından çıkarıp poşetlere koyabilir ve derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Haşlanmış Baklagillerin Saklanması [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Pişirme süresi uzun olan nohut ve kuru fasulye gibi baklagilleri, zamandan tasarruf etmek için önceden haşlayarak, buzluk veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Pasta Meyveleri [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri toz şekere bulayın. Böylece, meyveleriniz daha uzun süre dayanacaktır.

    [B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]Derin dondurucuda balık [/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#e5262f][FONT=Comic Sans MS]

    [COLOR=#333333][FONT=Comic Sans MS]Derin dondurucuda balık saklayacağınız zaman, çözüldüğünde koku yapmaması için içine limon sıkarak dondurucuya koyun.[/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT][/COLOR][/font][/color][/FONT]
     
  2. PENİA

    PENİA Yeni Üye

    paylaşım için teşekkürler. bir öneri de benden olsun.

    Et ya da tavuk suyu saklama yolu

    Et ya da tavuk suyunu buz kalıplarında dondurursanız, tıpkı minik bulyonlar gibi gerektiğinde tek tek çıkararak kullanabilirsiniz.:)
     
  3. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    harika bir fikir normal bulyonlar cok saglıksız cünkü tşk ler PENİA
     
  4. PENİA

    PENİA Yeni Üye

    rica ederim :)

    ve nehircim, arzu edilirse dondurmadan önce et ya da tavuk suyuna nane, kekik gibi sevdiğimiz otlardan da eklediğimizde çorbalarımız için süper çeşniler çıkıyor ortaya.
     
  5. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    bugün tavuk haşlamıştım onun suyunu hemen böyle değerlendireceğim:)
     
  6. I$ık

    I$ık Gümüş Ufağı

    Mutfak robotunda kıyılmasa diri kalsa sorun olmaz sanırım?
     
  7. Nursena

    Nursena Admin

    toz şekeri meyvelere bulayıp her dondurmada meyveler hiç bozulmaz.
     
  8. Murat

    Murat Yönetici

    Domates saklamanın bir çok çeşidi var en etkilisi kaynatarak kavanozları ters cevirmekmi?
     
  9. b

    berna Yeni Üye

    İşte bir şeyleri saklamak ile başlar mutfak ustalığı..
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş