peynir suyundan alkol üretme

Konu, 'Doğa Bilimleri' kısmında yosun tarafından paylaşıldı.

  1. yosun

    yosun Süper Yönetici

    Devlet Planlama Teşkilatı'nın da desteklediği proje ile Türk bilim adamları[​IMG] peynir atık suyundan alkol üretti.

    Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Tanyolaç başkanlığındaki araştırma grubu[​IMG] peynir atık suyundan etil alkol üretimi için proses geliştirdi.


    Prof. Dr. Abdurrahman Tanyolaç[​IMG] Türkiye'nin yıllık süt tüketiminin 6 milyon ton civarında olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 20'sinin[​IMG] 24 bin üretici tarafından peynir ve türevlerini elde etmek için kullanıldığını anlattı.

    Yaklaşık 1 litre proteini alınmış peynir suyunda 45-50 gram civarında laktoz (süt şekeri) bulunduğunu[​IMG] ancak laktozun sadece belirli mayalar tarafından kullanılabilmesinden dolayı söz konusu atık suyun özel bir arıtma gerektirdiğini anlatan Tanyolaç[​IMG] dünya piyasasında peynir suyu tozunun kilosunun 1[​IMG]5-2[​IMG]0 YTL'den satılabildiğini[​IMG] proteini alınmış peynir suyunun “para etmediğini ve bu sebeple problem bir atık†olduğunu kaydetti.

    AB'nin[​IMG] yasaların zorunlu kıldığı için ileri atıksu arıtım prosesleri kullandığına belirten Tanyolaç[​IMG] Türkiye'de ise söz konusu atığın büyük bölümünün arıtılmadan akarsulara ve denizlere bırakıldığını dile getirdi.

    “Ekibimizle[​IMG] önce proteini alınmış peynir atık suyunu havalı ortamda arıttık[​IMG] daha sonra havasız ortamda değişik maya türleri kullanarak bu atıktan en hızlı ve en yüksek oranda etil alkol üreten maya türünü belirleyerek bir proses geliştirdik†diyen Tanyolaç[​IMG] 48 saatten daha az bir sürede 1 litre peynir suyundan 20-23 gram[​IMG] 35 litre peynir atık suyundan da 1 litre etil alkol üretmeyi başardıklarını kaydetti.

    Tanyolaç[​IMG] 1 litre etil alkolün saflık derecesine göre 3[​IMG]5-8 YTL den satıldığını da anımsatarak[​IMG] Türkiye'nin[​IMG] akarsulara ve denize dökülerek kirlilik yaratan peynir atık suyunu işleyerek hem arıtım yapılabileceğine hemde ekonomik kazanç sağlayabileceğine söyledi. Prof. Dr. Abdurrahman Tanyolaç[​IMG] “Avustralya gibi[​IMG] Türkiye de etil alkol üretiminin büyük bölümünü atık peynir suyundan elde edebiliriz dedi.
     
  2. Nursena

    Nursena Admin

    Bu bilgiler hayatımızda onemi bir yeri vardır...
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş