Muharrem Ayına Özel Aşure Tarifi

Konu, 'Tatlılar' kısmında denizfeneri tarafından paylaşıldı.

  1. d

    denizfeneri Yeni Üye

    Her sene Türk Mutfağı’nın vazgeçilmez tatları arasında yer alan aşure tarifini sizlere vererek bu güzel tadı mutfaklarınızdan eksik etmemenizi temenni ediyorum.

    Gerekli Malzemeler:
    1 su bardağı kuru nohut
    1 su bardağı kuru fasulye
    2 su bardağı aşurelik buğday
    4 su bardağı toz şeker
    1,5 su bardağı ceviz
    1,5 su bardağı fındık
    1 adet portakal içi
    1 su bardağı kuru kayısı
    20 adet küçük kuru incir
    1 tatlı kaşığı karanfil
    1 tatlı kaşığı tarçın
    1 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm
    1 çay bardağı ince kıyılmış portakal kabuğu

    Hazırlanışı:

    Kuru fasulye, nohut ve buğday ayrı kaplarda aşure yapmadan bir gün önce güzelce ıslanır. Böylece kabarması sağlanır. Aşure yapacağınız gün nohut ve kuru fasulye ayrı kaplarda haşlanır. Buğday ayrı bir kapta haşlanır. Karanfil ve tarçın küçük bir cezvede (4 kişilik) kaynatılır. İncir, üzüm ve kayısılar suya konularak yumuşamaya bırakılır. Kuru fasulye, nohut ve haşlanmış buğday düdüklü tencereye alınarak üzerini 4 parmak örtecek şekilde su konulur. İncir ve kayısılar yumuşadıktan sonra küçük küçük doğranarak bir tabağa alınır. Portakal kabuğu, portakal için, incir, kayısı, üzüm, kaynatılan tarçın ve karanfil suyu süzgeçten geçirilir. Düdüklü tencerede pişirilmiş olan tencerenin içine konulan aşure malzemelerine haşlanmış karanfil taneleri de ilave edilir. Üzerine 1 litreye yakın su ilavesi yapılarak kaynamaya bırakılır. Sık sık karıştırılarak pişirme işlemi aşure pişirmenin en önemli püf noktasıdır. Ayrıca üzerine biraz daha su ilavesi yapılarak sulu sevenler için sulu kıvamlı aşure elde edilebilir. Pişen aşure biraz soğuduktan sonra kaselere alınarak üzerine ceviz ve fındık süslemesi yapılarak servis yapılır. İsteğe göre sade olarak da yenilebilen aşureyi kimileri tarçın dökerek de yiyebilir.
     

    Ekli Dosyalar:

  2. Murat

    Murat Yönetici

    [​IMG]
    Aşure enfes görünüyor.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş