Lakerda Nasıl Yapılır ?

Konu, 'Deniz Ürünleri' kısmında Goksel tarafından paylaşıldı.

  1. Goksel

    Goksel Admin Yetkili Kişi

    Lakerda Hangi Balıkla Yapılır ? ,
    Lakerda Tarifi , Lakerda Yapılışı ,



    Palamut Lakerda Tarifi

    [​IMG]

    Lakerda için şu anda satılan iri palamutlar oldukça uygun, aslında torikden yapılması tercih edilir ama iri palamutlarda aynı işi görüyor. Balıkçıya temizlettiğiniz palamutları " kendinizde temizleyebilirsiniz". Büyük parçalar halinde 3'e böldürün. Kuyruk tarafından 3 cm'lik kısmı kesin o kısmı lakerdaya kullanmayın. Bu parçaları öncelikle içinde kan kalmayacak şekilde güzelce temizleyin ve tuzlu suyla yıkayın. İşin püf noktası burada başlıyor , balığın kemiğinin hemen üzerinde ilik vardır, bu noktaya süpürge otu yada tam oraya girecek incelikte bir tel sokup içindeki iliği dışarı alıp yıkayın. Süpürge otu çok kırılgan olduğundan çok zor oluyor. Bende eşimin kolye yapımında kullandığı teli kullandım sonuç çok iyi oldu tavsiye ederim. Mümkünse tüm yıkama ve suda bekletme işlerini temiz deniz suyuyla yapın) bu şekilde yıkadığınız bütün balıkları büyük bir süzgeçe yada kevgire koyun en az 4 saat bu şekilde içindeki kanları akacak şekilde bekletin. Bekletilmiş ve temizlenmiş kanları akıtılmış parçaları içi tuzlu su dolu derin bir kaba koyun. Bu kabıda buzdolabına koyup yine 3-4 saat bekletin.

    Şimdi tuzlama faslına geçiyoruz. Lakerdanın miktarına göre Bu ufak ( 5kg'lik ) peynir tenekeside olabilir daha büyük bir kapda olabilir. İçini kurulayıp dibine az miktarda sofra tuzu dökün. Burada alacağınız tuz çok önemli kesinlikle kalın turşuluk adı altında satılan tuzu almayın. Eğer bununla tuzlama yaparsanız balıkların hepsi çöpe gider. Sofra tuzu şeklinde satılan kullandığımız tuzdan 1 derece kalın tuzu alın. Sudan çıkardığınız parçaları bir gazetenin üzerine teke tek koyun. Suyunun biraz kuruması gerekli. Bir tabağa koduğunuz tuza parçaların etleri gelecek şekilde bandırın. "Derisi kesinlikle tuzlanmayacak sadece kesilmiş etler bir kere tuza batırılacak" ve tenekeye ne çok sıkı nede çok boşluk bırakacak şekilde yerleştirin . Bir katı bitirdiğinizde o katın üzerine 4-5 adet taze defne yaprağı koyun. Üstüne aynı şekilde tuzladığınız lakerdaları dizin. En üste tenekeye uygun gelecek şekilde bir tahta yerleştirip üzerine ağırlık koyun ( Ben mermer koyuyorum) Zaman geçtikçe balık kendi yağını salacaktır. Arada bir kontrol edin üzerine çıkan yağı bir kağıt havluyla bastırarak alın. Yaklaşık 3 haftaya kadar zaten lakerdalar kıvama gelir . Olmuş lakerdayı yemeden önce sirkede biraz bekletin tuzunu alsın sonra keskin bir bıçakla ince dilimler halinde derisini soyup altına halka olarak kestiğiniz kırmızı soğanla servis yapın.

    Eğer bununla ilgili benim yazmadığım aklınıza gelen soru varsa mesaj atın.

    AFİYET OLSUN...

    ALINTIDIR.
    zipkinci.com
     
  2. Murat

    Murat Yönetici

    Bize de bir akşam lakırdı yapsana Göksel'im :)
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş