Lahana Sarması

Konu, 'Sarma ve Dolma Yemekleri' kısmında Nehir tarafından paylaşıldı.

  1. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    [​IMG]

    Tarife geçmeden lahananın nasıl sarılacağı konusunda biraz bilgi vermek istiyorum çünkü bilgi vede beceri isteyen bir konu :)
    [​IMG]

    Lahana seçerken ilk yapmanız gereken ortasına bastırınca hafif yumuşak olanını bulup almak.
    [​IMG]
    Lahananın tepe kısmını kesin.
    [​IMG]
    Dışındaki geniş yaprakları elinizle açın.

    [​IMG]

    İç yaprakları bıçak yardımıyla açıp
     

    Ekli Dosyalar:

  2. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    [​IMG]

    ortasını çıkartın.

    [​IMG]

    Büyük parçayı ve ortasını bir kaseye alıp yıkayın ve yıkadığınız yaprakları 3 partide kaynar tuzlu suda haşlayın.

    [​IMG]

    sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun.

    [​IMG]

    üçgen sarmak için lahanayı aynı muska böreği gibi sarın.

    [​IMG]

    rulo sarmak için yaprakları biraz daha geniş kesmeye özen gösterip fotoğraftaki gibi sarın ve tencereye dizin.
     

    Ekli Dosyalar:

    • 5_5.jpg
      5_5.jpg
      Boyut:
      35,5 KB
      Okunma:
      6.510
    • 6_4.jpg
      6_4.jpg
      Boyut:
      39,1 KB
      Okunma:
      6.260
    • 7_1.jpg
      7_1.jpg
      Boyut:
      44,3 KB
      Okunma:
      7.300
    • 8_1.jpg
      8_1.jpg
      Boyut:
      52,2 KB
      Okunma:
      6.779
    • 9_1.jpg
      9_1.jpg
      Boyut:
      43,7 KB
      Okunma:
      6.766
  3. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    [​IMG]

    üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve

    [​IMG]

    bir kase suda eritilmiş salça ekleyin, yüz gelecek şekilde kaynar su ilavesi + üzerlerine kapatılmış bir tabak ile pişirin.
     

    Ekli Dosyalar:

  4. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Şimdi sıra geldi malzemelerimizi sıralamaya ve hazırlama kısmına

    malzemeler:

    • 1 adet orta boy lahana
    • içi:
    • 300g kıyma
    • 4 büyük baş kuru soğan
    • yarım demet maydanoz
    • 1 su bardağı pirinç
    • yarım yemek kaşığı domates salçası
    • tuz
    • karabiber
    • 1 çay bardağı zeytinyağı
    • 1 yemek kaşığı nane
    • ayrıca:
    • yarım çay bardağı zeytinyağı
    • yarım yemek kaşığı domates salçası
    • kaynamış su
    hazırlanması:
    1. lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın.
    2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın.
    3. sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. -sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor-
    4. tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)
     
  5. I$ık

    I$ık Gümüş Ufağı

    Lahana sarmasını rulo şeklinde sarmak güzel olsa gerek teşekkürler canım
     
  6. Nursena

    Nursena Admin

    Lahana sarması vitamin açısından harika. Lahana sadece sarma olarak degil diğer pişirimlerdede çok lezzetli oluyor lahana suyunu özellikle sarmada olan o az öz suyu çok begeniyorum.
     
  7. d

    demir_83 Yeni Üye

    Az önce lahana sarması yedim :) çok güzel oluyor bu tarzda yapılan sarmalar yada dolmalar.
     
  8. b

    becerikli Misafir

    gerçekten tam istediğim gibi bir tarif ellerinize sağlık teşekkürler
     
  9. Murat

    Murat Yönetici

    Gerek bol vitamini gerekse lezzeti ile Lahana sarması kış aylarında midemizi rahatlatacaktır.
     
  10. R

    Ruhsar Yeni Üye

    Acaba akşama lahanamı sarsam ne canım çekti vallaaaa
     
  11. a

    abrek Yeni Üye

    lahana önemli bir besin kaynagıdır.
     
  12. E

    Ecenur Yeni Üye

    aslında lahana sarması pek sevmyrm ama annem yapınca lezzetli oluyor
     
  13. E

    Ecenur Yeni Üye

    lahana sarması en sevdiğim yemek yaa :)
     
  14. N

    Nursultan Yeni Üye

    lahana sarmasına bayılıyorum ama lahnalar okadar büyükki hepsini sarmak çok zor
     
  15. Uranüs

    Uranüs Yeni Üye

    Harika lezzetler geçen gün pazı sarması yaptım eşim ve çocuğum çok beğendi.
     
  16. Venom

    Venom Bölüm Yöneticisi

    Yemeyi en cok sevdigim yemek diyebilirim Lahana Sarmasi icin. Harika bir tadi var, bol vitaminli. Uzerinede sumak, of of :)
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş