Konserve yapıcam bi bakar mısınız?ACİL-kışlık domates

Konu, 'Pratik Bilgiler' kısmında Hatice tarafından paylaşıldı.

  1. Hatice

    Hatice Yeni Üye

    kızlar domates aldım kasayla, bi kısmını küp küp dograyıp buzluga poşetlerle bi kısmını da rendeleyip konserve yapmaya niyetliyim.daha dogru fikirleriniz varsa alayım.
    bi siteden konserve tarifi buldum aklıma yattı. ekliyorum.
    bu iyi mi sizce?bir de konserve aşamasını anlamadım tek tek anlatır mısın yani atlamadan saıfırdan yapıcam çünkü...biraz acil olursa sevinirim dün almış domatesleri bugün bitireyim inşallah...





    Bunun için ihtiyacımız olan malzemeler ise; domates , biraz zeytinyağ ,rende , bulabileceğimiz en büyük boy çelik tencere , temiz kavanoz ve hiç kullanılmamış kavanoz kapakları


    Domatesleri öncelikle yıkayıp sonra ortalarından ikiye bölüyorum ve tencere içine rendelemeye başlıyorum.Tüm domatesler bitince tencereyi orta haharetli ateşe oturtuyorum ve ağır ağır kaynamaya bırakıyorum.Ara sıra üzerindeki köpükleri alıp , domatesin kendi suyu tencere hizzasından yaklaşık 2 parmak eksilene kadar pişirmeye devam ediyorum.Daha sonra hiç vakit kaybetmeden bir kepçe yardımı ile kavanozlara doldurup (yine kavanozların ağzından iki parmak kadar eksik bir şekilde) her bir kavanozun üstüne 1/2 kahve fincanı kadar zeytinyağ döküp, kapaklarını sıkıca kapatıyorum ve kavanozları ters çevirip bir gece kadar mutfağın bir köşesinde bekletiyorum.Ertesi gün ise tüm kavanozları buzdolabına kaldırıyorum.Geçen yıl başta annem olmak üzere bir çok kişinin telkini ile kavanozları buzdolabına kaldırmadan evin en loş ve serin köşesinde sakladım.Hatta kış soğukları iyice bastırdığında evin hiç kullanmadığımız ve hiç güneş almayan balkonuna sıraladık.Ama zamanla açıp tüketmeye başlayınca baktım ki ne rengi,ne kokusu,ne tadı hiç daha öncekiler gibi değildiBu yüzden bir daha dışarıda tutmamaya karar verdim.Neticede gerçekten çok emek sarfedilerek yapılan bir iş bu. Duyuyorum,tattım da bazı tanıdıklarım rendelemek yerine robottan geçiriyor ama inanın çok farkediyor.Bu sebeple ne olursa olsun 1 gününüzü ayırın ve rendeleyin derim. (hazenin mutfagından alıntıdır
     
  2. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Biz burada domatesleri kücük kücük kestikten sonra kaynatırız sonrada soğuduktan sonra poşetlere doldurruz kışın kullanırız :)
     
  3. t

    tebessüm Misafir

  4. I$ık

    I$ık Gümüş Ufağı

    Pratik bilgiler için teşekkürler.
     
  5. Nursena

    Nursena Admin

    Domatesler kaynatıltıktan sonra cam kavanoza koyulur sonra kavanoz baş aşağı çevirilir ve uzun süre kullanabilecek durumda olur.
     
  6. B

    BELGİN Yeni Üye

    DOMATES KONSERVESİ

    • Pazardan 25 kilo domates alıyoruz.

    • İyice yıkadıktan sonra ortadan ikiye kesip, rendeledim, kabuklarını attım. (İtiraf ediyorum; biraz uzun sürdü ve yorucuydu). Kabuklarıyla yapılırsa robottan geçirerek çok daha kolay oluyor.

    • Püre haline gelmiş bu domatesleri ½ saat çelik tencerede kaynattım,

    • içine biraz zeytin yağı, biraz tuz attım.
    Biriktirdiğim kavanozları kapaklarıyla birlikte bulaşık makinasında yüksek ısıda yıkadım. Bu çok önemliymiş, kavanozlar ve kapakları steril ve tamamen kuru olacak.

    • Kaynar haldeki domatesler hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde kavanozlara bölüştürüp, kapaklar sıkıca kapatılacak,

    • Kavanozlar ters çevrilip 1 gün boyunca kendi hallerinde soğumaya bırakılacak

    Not: Bu karışımın yeşil biber ilave edilerek yapılanını da görmüştüm. Benim tercihim koymamak oldu.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş