Kırmızı etlere özel soslar

Konu, 'Özel Soslar' kısmında Almira tarafından paylaşıldı.

  1. A

    Almira Yeni Üye

    BEŞAMEL SOS

    5 Litre

    MALZEME

    450 gram tereyağ

    450 gram un

    5 litre süt

    125 gram rendelenmiş soğan

    2 adet karanfil

    1 adet defne yaprağı



    YAPILIŞI

    Yağ ve un ile derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakın. Süte dibini tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.



    NANELİ SOS

    1 Litre

    MALZEME

    250 gram nane yaprakları

    150 gram toz şeker

    200 ml su

    700 ml sirke



    YAPILIŞI

    Nane yapraklarını kıyıp toz şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyun. Suyu bir taşım kaynatın. Şekerli nane yapraklarının üzerine dökün ve soğumaya bırakın. Sirkeyi ekleyerek hepsini beraber iyice karıştırın.

    Not: Bu sos sıcak ve soğuk kuzu ve koyun etiyle servis edilebilir.



    ESPANYOL SOS

    Diğer sosların yapımında kullanılır.

    1 Litre

    MALZEME

    3 kg küçük kırılmış sığır kemiği

    300 gram tereyağ

    150 gram havuç

    150 gram soğan

    1 diş sarımsak

    1 bağ maydanoz

    200 gram domates salçası

    175 gram un

    5 litre su



    YAPILIŞI

    Kemikler yağda kızartılır. Soğan havuç ve un ilave edilerek pembeleşinçeye kadar kavrulur. Salça ve 5 lt su ilave edilir. Maydanoz ve sarımsak da konarak 4-5 saat kaynatılır. Eksildikçe suyu tamamlanır. Süzgeçten süzülür diğer sosların yapımında kullanılır.



    DEMİ GLACE SOS

    Diğer sosların yapımında kullanılır.

    1/2 Litre

    MALZEME

    0.5 lt espanyol sos

    ½ lt et suyu

    100 ml beyaz şarap



    YAPILIŞI


    Espanyol sos ve et suyu birlikte kaynatılıp içine beyaz şarap ilave edilir. Servise hazırdır. Diger sosların yapımında kullanılır.

    Not: Beşamel sos espanyol sos ve demi glace sos ana soslardır.



    AVCI SOSU

    1 Litre

    MALZEME

    125 gram tereyağ

    200 gram mantar dilimlenmiş

    50 gram arpacık soğan ince kıyılmış

    250 gram domates

    200 ml sek beyaz şarap

    1 litre demi glace sos

    1 çay kaşığı tuz

    1 çay kaşığı karabiber



    YAPILIŞI

    Yağı derin bir tavada eritin. Mantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edin. Arpacık soğanları tavaya ilave edin ve 2-3 dk kısık ateşte pişirin. Domatesi ve beyaz şarabı ekleyin. Tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektirin. Demi glace sosu ilave edinve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin. Oluşan kefi alın. Tuz ve karabiberi ilave edip servise sunun.

    Not: Bu sos ızgara veya sote et kümes hayvanlarının yanında servis edilebilir.



    ŞATOBRİYAN SOS

    1 Litre

    MALZEME

    50 gram arpacık soğan

    50 gram mantar bölünmüş

    2 adet defne yaprağı

    1 dal fesleğen

    200 ml beyaz şarap

    1 litre koyulaştırılmış et suyu

    100 gram tereyağı

    1 çay kaşığı tuz

    1 çimdik karabiber



    YAPILIŞI

    İnce kıyılmış arpacık soğanı taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup 2/3’ü kalıncaya kadar çektirin. Koyulaştırılmış et suyunu ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin. Oluşan kefi alın. İnce bir süzgeçten geçirip süzün. Tereyağını katıp karıştırın. Tuz ve karabiberini ilave edip sosu tamamlayınız.

    Not: Bu sos ızgara bonfilenin yanında servis edilebilir.



    MANTAR SOS

    MALZEME

    125 gram tereyağ

    200 gram mantar dilimlenmiş

    1 litre demi glace sos

    200 ml beyaz şarap

    1 çay kaşığı tuz

    1 çay kaşığı karabiber



    YAPILIŞI

    Tereyağının 75 gramını bir tavada eritin. Mantarları atıp renk almadan biraz sote edin. Beyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3’ü kalıncaya kadar çektirin. Demi glace sosu ilave edin ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edin. Oluşan kefi alın ve ateşi söndürün. Kalan tereyağını ekleyin ve tuz karabiberini ilave edip kontrol ediniz.

    Not: Bu sos ızgara veya sote sığır etlerinin yanında servis edilebilir.



    SUBİZ SOSU

    1 Litre

    MALZEME

    750 gram soğan doğranmış

    100 gram tereyağ

    800 ml beşamel sos

    1 çay kaşığı tuz

    1 çimdik karabiber

    200 ml çiğ krema



    YAPILIŞI

    Soğanları kaynar suda 2-3 dk haşlayın ve iyice süzün. Derin bir tavada tereyağını eritin. Soğanları ekleyip süzün ve temiz bir kaba boşaltın. Tekrar ısıtıp kremayı katıp karıştırın ve servise sunun.

    Not: Bu sos yumurta yemekleri ve fırında kızartılmış kuzu ve koyun etlerinin yanında verilir.



    SOĞAN SOSU

    1 Litre

    MALZEME

    50 gram tereyağ

    600 gram soğan ince dilimlenmiş

    200 ml su

    800 ml beşamel sos

    100 ml çiğ krema

    1 çay kaşığı tuz

    1 çimdik karabiber



    YAPILIŞI

    Derin bir tavada tereyağını ve soğanları ve suyu koyun. Üzerini kapatın ve soğanlar yumuşayıp tuz ve biberi ekleyip karıştırın.

    Not: Bu sos çok koyu kıvamda olup genellikle fırında kızartılmış koyun etlerinin yanında servis edilir.



    ŞEYTAN SOSU

    1 Litre

    MALZEME

    50 gram arpacık soğan

    2 adet defne yaprağı

    25 adet taze çekilmiş karabiber

    1 dal taze kekik

    100 ml beyaz şarap

    200 ml sirke

    1 lt demi glace sos

    75 gram tereyağ

    1 çay kaşığı tuz

    1 çay kaşığı toz kırmızı biber



    YAPILIŞI

    Arpacık soğanları tuzunu ekleyip sosu ateşten alın. Toz kırmızıbiber ekleyerek sosu tamamlayın.

    Not: Bu sos ızgara et ve tavuk hindi yemeklerinin yanında servis edilebilir.



     
  2. I$ık

    I$ık Gümüş Ufağı

    Kırmızı kuzu etinin üstüne ızgara et sosu enfes olur.

    [​IMG]
     

    Ekli Dosyalar:

  3. Nursena

    Nursena Admin

    O süper kırmızı et , ben şarap tercih etmiyorum böyle daha güzel canım.
     
  4. Venom

    Venom Bölüm Yöneticisi

    Kirmizi et harika, genellikle acili soslar seviyorum ben. Biraz böyle naneli sanki, guzel oluyor tadi, enfes.
     
  5. Ottoman

    Ottoman Bölüm Yöneticisi

    Kırmızı ete lezzetini veren soslardan güzel kullanım ile harika sonuçlar alındığına şahit oldum.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş