Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler Nelerdir?

Konu, 'Soralım Öğrenelim' kısmında Murat tarafından paylaşıldı.

  1. Murat

    Murat Yönetici

    Karadeniz Bölgesinde yetişen ürünler hakkında kısa bilgi vererek, bu bölgede yetişen ürünleri daha yakından tanıyabiliriz. Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen başlıca tarım ürünlerini ele alacak olursak ;
    Karadeniz Bölgesi.jpg
    Fındık Üretimi : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanıyor.

    Karadeniz Bölgesi ve Çay Üretimi : Giresun’ ilinden Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde çay yetiştirilir. Rize çevresinde bu üretim yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100 lük kısmını bu bölgeden karşılar.Çay ekim alanı olarak en dar olan ürünlerdendir.

    Tütün Üretimi : Daha çok Orta Karadeniz Bölgesin de Samsun, Amasya ve Tokat çevresinde yetiştirilir. Bunun yanında Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanmaktadır.

    Mısır Üretimi : Karadeniz de bütün kıyı boyunca yetiştirilir.

    Elma Üretimi : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilmektedir.

    Şeker pancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde oldukça geniş bir alanda tarımı yapılmaktadır.

    Keten ve Kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.

    Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun illerimizin çevresinde tarımı yapılmaktadır.

    Zeytin Üretimi : Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda Artvin -Yusufeli civarında tarımı yapılır.

    Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde yetiştirilmektedir.

    Kivi Üretimi : Son zamanlarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş