İtalyan Mutfağı

Konu, 'Dünya Mutfakları' kısmında Nehir tarafından paylaşıldı.

  1. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Fesleğenli burgu makarna:

    Malzeme


    - 1 paket burgu makarna
    - 60 gr. Taze fesleğen
    - veya 2 tatlı kaşığı kuru fesleğen
    - 6 diş sarmısak
    - 45 gr. Dolmalık fıstık
    - 125 gr. Permasan peyniri
    - 6 yemek Kaşığı zeytinyağı
    - Tuz-biber
    - 2 adet kiraz domates


    Hazırlanışı


    Makarnayı, tuzlu ve yağlı suda 8 dakika haşlayıp, soğuk sudan geçiriniz.

    Mixerde yıkadığınız fesleğen yapraklarını, sarmısak, dolmalık fıstık ve permasan peynirini çekiniz.

    Karışıma zeytinyağını karıştırarak ekleyiniz.

    Tuz ve karabiber ile tatlandırınız.

    Haşlayıp, soğuttuğunuz makarna ile sosu karıştırıp, servis tabağına alınız.

    Kiraz domates ile süsleyip servis yapınız.

    afiyet olsun....

    Fındıklı Çikolatalı Turta
    Malzeme

    - 225 gr. Fındık
    - 125 gr. Pudra şekeri
    - 3 yemek kaşığı mısır nişastası
    - 105 gr. Un
    - 2 yemek kaşığı kakao
    - 1 paket kabartma tozu
    - 125 gr. Margarin
    - 2 adet yumurta
    - 1 adet yumurta sarısı
    - 1 paket vanilya
    - 1 çay kaşığı tarçın


    Hazırlanışı

    Fındıkların 75 gr.ını ayırınız.

    Önceden fırını 165 ºC’de ısıtınız.

    Kenarları düz yuvarlak kek kalıbının içine yağlı kağıt serip, ayırdığınız 75 gr. Fındıkları 8-10 dakika fırında kavurunuz.

    Fırından çıkarıp üzerini havlu kağıt ile örtüp, biraz soğutunuz. Daha sonra fındıkları avuç içiniz ile ovalayıp kabuklarını soyunuz. Fırın ısısını 220 ºC ye çıkarınız.

    Kek kalıbını Margarin ile yağlayıp, unlayınız. Mixerde kavrulmuş fındık ve şekeri birlikte çekerek un haline getiriniz.

    Derin bir kasede, çekilmiş fındıklı şekeri, mısır nişastasını, kakaoyu ve tarçını karıştırıp, içine unu ve kabartma tozunu ekleyerek ilave ediniz. Bütün kuru malzemeyi iyice karıştırınız.

    Oda sıcaklığında bekletip, yumuşattığınız Sana’yı ilave ederek karıştırınız. Ayrı bir kasede yumurtaları ve vanilyayı çırpınız.

    Mixerle karıştırarak yumurtayı karışıma ekleyip, 5 dakika çırpınız.

    Hamuru, yağlayıp unladığınız kalıba döküp, ısıyı 200 ºC indirdiğiniz fırında 30-35 dakika pişiriniz.

    Pişen keki 5 dakika kalıpta bekletip servis tabağına ters çeviriniz.

    Kalan fındıkları büyük parçalar halinde mixerde çekip, kek daha sıcak iken bütün üzerini kaplayınız.

    Soğutup, servis yapınız. Afiyet olsun.

    Napoli Usulü Kuzu Pirzolası
    Malzeme

    - 15 adet kuzu pirzolası (kişi başına 3 kalem hesabı ile 5 kişi için)
    - Tuz, taze çekilmiş
    - karabiber
    - 3 yumurta
    - 60 gr un ( 1/2 su bardağı) Bir su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi yada galeta unu
    - 30 gr Margarin (2 çorba kaşığı)
    - 60 gr konkase domates
    - 125 ml ( 1/2 su bardağı) domates sosu
    - 150 gr spagetti
    - 30 gr (7 1/2 çorba kaşığı) rendelenmiş kaşar veya permesan peyniri


    Hazırlanışı
    Kuzu pirzolalarının fazla yağlarını kesip, atın. Tuz ve biberi serpin. Yumurtayı bir çorba kaşığı su ilave ederek çırpın. Pirzolaları sırasıyla una, yumurtalı karışıma ve ufalanmış bayat ekmek içine bulayıp pane edilmek üzere hazır hale getirin.

    Bir tavada Margarini eritin. Yağ kızınca kuzu pirzolalarını tavaya koyup alt üst ederek, 7-8 dakika, heriki yanıda altın sarısı bir renk alıncaya dek pişirin.

    Margarini bir tencerede orta ateşte eritin. Yağ kızınca konkase domatesi katıp, ara sıra karıştırarak, birkaç dakika pişirin. Domates sosunu katın. Bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ateşten alıp, sosu sıcak olarak bir kenarda bekletin. Bu arada orta boy bir tencerede spagettiyi kırmadan yaklaşık 10-12 dakika, hafif diri kalacak biçimde pişirin. Bir süzgece aktararak süzün. Bir kaba aktarın. Sosu ilave edip, tekrar karıştırın.

    Tabağa dizdiğiniz pane pirzolaların yanına spagettiyi ilave edin ve üzerine peyniri serpin. Sıcak olarak servis yapın.

    Afiyet olsun

    Makarnalı Fasülye Çorbası:
    Malzeme

    - 2 su bardağı bardağı barbunya veya kurufasulye
    - 2-3 diş sarmısak
    - 2 tatlı kaşığı biberiye
    - 1 adet kuru soğan
    - 2-3 adet kereviz sapı ve yaprakları
    - 1 adet havuç
    - 5 yemek kaşığı zeytinyağı
    - 1 su bardağı kelebek makarna, erişte, arpa şehriyesi
    - Tuz - çekilmiş karabiber
    - Rende permasan peyniri


    Hazırlanışı
    Fasulyeleri bir gece önceden ıslatın. Geniş bir tencere içine ıslatıp süzdüğünüz fasulyeleri (fasulyelerinin üzerini iki parmak geçene kadar) koyup üzerine ılık, su koyunuz. Ufak bir tülbentin içine biberiye ve soyulmuş sarmısakları koyup iyice sarınız. Fasulyelerin içine kaynamaya bırakınız.

    Soğanın kabuklarını soyup, bütün olarak çorbanın içine koyunuz. Havuçların kabuklarını soyunuz, yıkayınız ve halka halka doğrayınız. Kerevizin kök ve yeşil yapraklarını doğrayınız. Havuç ve kerevizleri çorbaya katınız.

    En son olarak zeytinyağını ekleyip, fasulyeler yumuşayıncaya kadar kaynatınız. Fasulyeler pişince, tülbenteki baharatları ve bütün soğanı çorbadan çıkarınız.

    Fasulyenin 1/3’ünü ayırıp kalanını karabiber, tuz ile birlikte püre haline getiriniz. Fasulye tanelerinin ve püreyi çorbanın içine ilave edip bir taşım kaynatınız. Çorba kaynayınca makarnaları içine atıp 8 dakika pişiriniz. Üzerine rende permasan koyup servis ediniz.

    afiyet olsun

    Domates Soslu Spagetti Napoliten Sos:
    Malzeme
    - 1 paket spagetti
    - 4 adet doğranmış domates
    - 2-3 diş sarmısak
    - 1 adet kesme şeker
    - 2 yemek kaşığı sıvı margarin
    - Tuz-karabiber


    Hazırlanışı

    Spagettiyi 8 dakika tuzlu ve yağlı suda haşlayıp, süzünüz.

    Ufak bir tencerede sıvı margarini kızdırıp, sarmısakları kavurunuz.

    Domatesleri ilave edip, tuz ve karabiber ile tatlandırınız.

    Kesme şekeri de ekleyip, domatesin kokusunu gidene kadar pişiriniz.

    Sosu mixer ile püre kıvamına getirip, haşlanmış makarnaya karıştırıp servis yapınız.

    Ballı Fındıklı kek:
    Malzeme

    - 1 su bardağı tuzsuz badem (kabuksuz)
    - 1 su bardağı fındık
    - 90 gr. Karışık portakal- limon kabuğu rendesi
    - 60 gr. Kuru Kayısı
    - 60 gr. İncir şekerlemesi
    - 60 gr. Un
    - 2 yemek kaşığı kakao
    - 2 tatlı kaşığı tarçın
    - 125 gr. Pudra şekeri
    - 175 gr. Bal
    - süslemek için pudra şekeri


    Hazırlanışı

    Bademleri ve fındıkları bütün olarak kavurup mixerden çekiniz.

    Karışık portakal ve limon kabuğu rendelerini, badem ve fındıkları karıştırınız. Daha sonra karışımın içine kuru kayısıları küçük küçük doğrayıp, ilave ediniz.

    Unu, kakao ve tarçını eleyerek karışıma ekleyiniz.

    Yayvan bir kek kalıbını Sana ile yağlayıp, unlayınız.

    Ufak bir tencere içine şeker ve balı koyup, şeker balın içinde eriyene kadar karıştırıp, kaynatınız. Rengi kahverengiye dönmeye başlayınca hemen ateşten alıp, kek hamuruna karıştırınız.

    Kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına döküp, üzerini kaşık ile düzeltiniz.

    150 ºC’de 60 dakikaya yakın pişiriniz. Pişirdikten sonra kek kalıbından çıkarıp, servis tabağına alınız. Üzerine bir süzgeç yardımı ile pudra şekeri döküp, süsleyiniz.
    Afiyet olsun

    Domates Soslu Spagetti
    (4 kişilik)


    Malzemeler :

    225 gr. spagetti
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 adet çentilmiş soğan
    1 diş dövülmüş sarımsak
    1 adet rendelenmiş havuç
    400 gr. domates salçası yada 1/2 kg. kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domates
    2 bardak et suyu
    3 çorba kaşığı domates salçası
    Çekilmiş küçük hindistancevizi
    Kuru reyhan
    Karabiber
    Tuz


    Yapilisi:

    Zeytinyağını tavada kızdırın, içine soğanı, sarımsağı ve havucu atarak soğanlar ölünceye kadar 5 dakika süreyle karıştırarak kavurun.

    Domatesi katın, lezzet vermesi için tuzunu, biberini serpin ve birer çimdik hindistan cevizi ve reyhan koyun.

    Et suyunun yarısını ( pişirme sırasında gerektiği taktirde biraz daha katabilirsiniz ) ve domates salçasını yedire yedire ilave edin. Kaynadıktan sonra, ocağın altını kısın ve hafif ateşte yaklaşık 45 dakika, arada sırada karıştırarak pişirin.

    Tadına bakın ve tuzunu biberini ayarlayın ( biraz toz şeker atmanız yerinde olur ).

    Spagettiyi 2 litre tuzlu suda haşladıktan sonra ( iki parmağınızla ezerek kontrol edin; çok ezik olmamalıdır,Italyanlar makarnayi az pismis severler ) süzgeçte süzün. Sıcak tabakta servis yapın ve sosunu üzerine dökün.

    Servis yaptığınız zaman rendelenmiş çedar peynirini üzerine serpin.

    Steak Mushroom Pie
    Malzemeler:

    1 kg bonfile
    2 adet orta boy soğan
    400 gr mantar
    1 diş sarımsak
    100 gr gravy sos(yada koyulaştırılmış et suyu) tuz
    karabiber
    4 adet milföy hamuru
    2 adet yumurta sarısı


    Yapilisi:

    Bonfileler kuşbaşı doğranır. Geniş bir tencerede
    sotelenir. Daha sonra mantar ve soğanlar atılır tencereye.
    Et suyunu çekinceye kadar sotelenir ve et suyu eklenir.
    30 dakika orta ateşte pişer.
    En son bir tepsiye bir kat milföy dizilir üzerine yapılan karışımdan bir kaşık bir kat milföy üzerine karışımdan ve son milföyü de kattıktan sonra milföyün üzerine yumurta sarısı sürülür ve 200°C ısıtılmış fırında 15 dakika milföylerin yüzeyleri kızarana kadar pişirilir.
    Tepsiden kare bir şekilde kesilir tabağa
    alınır üzerine kendi sosu dökülür.
    Mevsim sebzeleri ile servis edilir.

    Spagetti "Vongole" Kum Midyesi
    Malzemeler:

    - 1 paket spagetti
    - 200 gr. Kum midyesi
    - 3 diş sarımsak
    - 4 yemek kaşığı sıvı margarin
    - 3 yemek kaşığı krema
    - Tuz-karabiber
    - 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    - 2 adet sivribiber


    Yapilisi:

    Zeytinyağlı ve tuzlu suda spagetti 8 dakika haşlayıp, süzdükten sonra 2 yemek kaşığı sıvı margarin ile yağlayınız.

    Sivribiberlerin içlerini çıkarıp, ince ince doğrayınız.
    Kum midyelerini iyice yıkayıp, süzünüz.
    Sarımsakları ayıklayıp, kıyınız.

    Tavada 2 yemek kaşığı sıvı margarini kızdırıp, sivribiber ve sarımsakları sote ediniz. Midyeleri ilave edip, 5 dakika sote ettikten sonra tuz ve karabiber ile baharatlandırınız.
    Ateşten alıp, kremayı ekleyip, karıştırınız.

    En son sosu, spagettiye ilave edip, sıcak olarak servis ediniz.

    Osso Buko (İtalyan Usulü Dana İnciği)
    Malzemeler:

    - 5 adet 250 gr kemikli dana inciği
    - Tuz, taze çekilmiş karabiber
    - 30 gr (4 çorba kaşığı) un
    - 45 gr (3 çorba kaşığı) margarin
    - 200 gr (2 orta boy) soğan
    - 1 diş sarmısak
    - 500 gr konkase domates
    - 250 ml (1 su bardağı)sek beyaz şarap
    - 300 ml (1 1/4 su bardağı) et suyu
    - Buke garni
    - 2 çorba kaşığı limon suyu
    - 1 demet maydanoz


    Yapilisi:

    Etleri bir tencereye, üzerini örtecek kadar soğuk su ilave ederek koyun. Bir taşım kaynatıp bir süzgece aktarın ve soğuk suya tutun. Etleri tekrar bir tencereye koyun. Üzerlerini örtecek kadar et suyu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Üzerlerindeki köpüğü alıp, atın. Karanfilli soğanı ve *buke garniyi ilave edip, tuz ve biberini kattıktan sonra, ağır ateşte 1 saat pişirin. Bu arada fırınınızı 160°C'ye getirip ısıtın. Etler pişince ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Pişme suyunu süzdürerek alın. Birkaç kaşığını etlerin üzerine gezdirin.Etlerin üzerini alüminyum folyo ile örtüp önceden ısıtılmış ama etler içine konduğunda söndürülmüş olan fırına sürün.

    Kalan et suyunu bir taşım kaynatın. 45 gr margarin ve 45 gr un ile meyane hazırlayın. Et suyunu meyaneye yedirin. Böylece bir dana velutesi hazırlamış olacaksınız.Bu veluteyi, tahta spatula ile sık sık karıştırarak dibini tutturmadan, ağır ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın. Sosun tuzunu ve biberini kontrol edin. Kremayı ve limon suyunu ekleyin. Dilerseniz velute ile birlikte orta boy 1/2 limonun suyu katılarak haşlanmış mantar ilave edebilirsiniz.

    Etleri fırından alın. Üzerilerine sosu, bir tel süzgeçten geçirerek gezdirin. Maydanozu serpip, dilediğiniz garnitür ile sıcak olarak servis yapın.

    *Buke Garni:
    Defne yaprağı, maydanoz sapları ve yaban kekiği bir iple birbirlerine bağlanır. Bir ucu uzun bırakılır. Böylece pişme sırasında yemeğin içine sarkıtılan buke garni, gerektiği zaman kolayca yemeğin dışına alınıp, atılır. Buke garnin ana malzemesi, defne, maydanoz sapı ve yaman kekiği olmakla birlikte çoğu kez bunlara kereviz sapı ve pırasa da ilave edilir. Buke garninin değişir bazı Akdeniz ülkelerinde ada çayı, ile hatta karanfil bile buke garni içinde yer alır klasik ölçü 2 -3 dal maydanoz 1 dal yaban kekiği , 1-2 defne yaprağıdır. Yabani kekiğin bulunmadığı yerlerde yerine kekik kullanılabilir. Gerekli görülürse buke garni 1 tülbentte hazırlanabilir.
     
  2. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Rizotto Milanez (Milano Usulü Pilav)
    Malzemeler:

    1 bardak basmati pirinç
    1 soğan (ince kıyılmış)
    1 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 ince dilim kıyılmış pastırma
    3 bardak tavuk suyu
    50 gr. rendelenmiş çedar peyniri
    Karabiber
    Tuz


    Yapilisi:

    Zeytinyağı ısıtılır ve soğanla pastırma, yakılmadan hafifçe yumuşayıncaya kadar kavurulur.Pirinç katılır ve karıştırılarak 1-2 dakika kavurulur.
    Tavuk suyu ilave edilir, hafif ateşte kaynatılır.
    Bir kere karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır.
    15-20 dakika kadar veya pirinçler yumuşayıp suyu çekinceye kadar pişirilir.Tuzu ve biberi ayarlanır.
    Rendelenmiş peynirin yarısı pilava katılır ve karıştırılıp sıcak servis yapılır. Serviste geri kalan peynir üzerine serpiştirilir.

    Yengec Corbasi (Zuppa di Granchi)
    Malzemeler:

    225 gr. ayıklanmış yengeç eti
    1 adet orta boy domates (soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış)
    1 adet havuç
    2 adet arpacık soğan
    3 çorba kaşığı zeytinyağı
    1,5 çorba kaşığı beyaz şarap
    2 diş sarmısak
    3 karanfil
    1 su bardağı süt
    Karabiber
    Tuz


    Yapilisi:

    Yengeç eti 2 saat sütün içinde bekletilir.
    Şarap ve yağın dışında bütün malzeme tuzlu suda haşlanır, sonra tel bir süzgeçten geçirilerek püre yapılır.
    Şarap ve yağ püreye karıştırılır.
    Yengeç eti pürenin içine atılarak 30 dakika pişirilir.

    Italyan Salatasi
    Malzemeler:

    3 adet havuç
    3 adet patates
    250 gr. iç bezelye
    8-10 dilim jambon
    50 gr. füme dil
    8-10 adet kornişon turşu
    Yarım su bardağı mayonez
    Tuz



    Yapılışı:

    Havuçların kabuklarini temizleyip,bezelye iriliğinde doğrayın.
    Pateteslerin kabuğunu soyduktan sonra onları da bezelye iriliğinde doğrayın. Sıcak suda bezelyeleri, havuçları ve patatesleri yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzerek başka bir kaba aktarıp soğumasını bekleyin.
    Jambon ve füme dilini ince uzun dilimler halinde doğrayın.
    Sebzelerin üzerine ekleyin. Küçük doğranmış kornişon turşu ve mayonezle karıştırarak servis yapın.

    Kabak Spagetti
    Malzemeler:

    4 Adet Kabak
    1/2 Demet Taze Nane
    2 Dis Sarmisak
    1/2 Demet Maydanoz
    1/2 Su Bardagi Tuzsuz Antepfistigi
    Tuz, Karabiber
    1 Corba Kasigi Tereyagi



    Yapilisi:

    Kabaklari temizleyip uzunlamasina incecik cubuklar halinde kesin. Bolca tuzlayip bir süzgecin icinde bekletin. Nane, sarmisak ve maydanozu kiyin. Tavada tereyagi ile hafifce isitin. Fistiklarin yarisini mutfak robotunda iyice ögütün ve ilik maydanozlu karisimla karistirin. Tuz ve karabiber ekleyin.
    Bir tencerede bolca su kaynatin. Kaynamakta olan suya tuzla iyice yumusamis olan kabaklari atin. 2-3 dakika hasladiktan sonra suyunu süzüp servis tabagina alin. Üzerine hazirladiginiz yesil sosu koyun. Kalan fistiklari iri iri kiyip üzerine serpin, servis yapin.

    Irmik Böregi (Gnokçi)
    Malzemeler :

    500 gr. süt
    1/2 su bardağından bir parmak fazla irmik
    175 gr. rendelenmiş kaşar veya gravyer peyniri
    2 yumurta
    25 gr. margarin
    1 çimdik hindistan cevizi
    Yarım çay kaşığı karabiber
    Bir çay kaşığı tuz



    Yapilisi:

    25 cm. genişliğindeki bir kek kalıbını yağlayın.

    Sütü derince bir tencerede kaynatın. Sonra irmiği karıştırarak süte katın, koyulaşıncaya kadar pişirin. ( İrmiğin üstünde bir kaşık batmadan durabilmelidir )

    Tencereyi ateşten indirin ve içine tuzu, biberi, hindistancevizini ve rendelenmiş peynirin yarısını yumurtaya katarak iyice karıştırın. Karışımı yağlamış olduğunuz kalıba serin ve iyice soğuması için sabaha kadar bekletin.

    Ertesi gün soğuyup sertleşmiş olan gnokçiyi 3 cm.'lik kareler halinde kesin. Kesilmiş dilimleri ateşe dayanıklı bir tabağa yerleştirin.

    Geri kalan rendelenmiş peyniri üzerine serpiştirin ve her karenin üzerine bir çimdik yağ koyun. Sonra fazla sıcak olmayan bir fırında gnokçinin üstü nar gibi oluncaya kadar kızartın ve sıcak servis yapın.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş