İshal ve Sindirim Sorunlarında Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Konu, 'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' kısmında Kutup Yıldızı tarafından paylaşıldı.

  1. K

    Kutup Yıldızı Yeni Üye

    Kızartmalar: İshal Tetikleyici
    Yağı bol kızartmalar ishale veya yemekten hemen sonra tuvalete gitme ihtiyacına neden olabilmektedir. Zengin soslar, yağlı etler, tereyağları ve kremalı tatlılar da bağırsakları yorar; fırında veya közde pişirilmiş yiyecekleri, içinde krema veya tereyağı yerine sebzeler içeren hafif sosları tercih etmeniz önerilmektedir.

    Nane: Asit Reflü ve Mide Ekşimesi
    Nane serinlik verebilir; fakat midenin üst kısmındaki kasları gevşeterek yemeğin yemek borusuna kaçmasına ve mide ekşimesine neden olabilmektedir. Çikolata ve kahve de diğer dikkat edilmesi gereken maddeler arasında yer almaktadır. Uzmanlar yiyeceklerle ilgili yaşadığımız sorunlarda uyanık olmamızı ve bunlardan kaçınmamızı öğütlemektedir.

    Süt Ürünleri: Laktozu Tolere Edememenin Yarattığı Hazımsızlık
    Eğer laktozu tolere edemiyorsanız, süt ürünleri ishale, şişkinliğe, gaza ve diğer bağırsak sorunlarına yol açabilir. Sorun genel olarak sütte ve süt ürünlerinde bulunan laktozu sindirmek için gerekli bir enzimin yokluğundan kaynaklanmaktadır. Süt ürünlerinden uzak durmalı ya da bunların tüketimlerini azaltmalısınız. Ya da laktozu parçalayan enzimler içeren reçetesiz ilaçları denemelisiniz.

    Lahana ve Akrabaları Gaz ve Sindirim Zorluğu
    Lahana, brokoli ve diğer benzeri sebzeler, fasulyeleri gazlı yiyecek haline getiren sindirilemez şekerleri içermektedir. Bunların yüksek lifli olması aşırı yendiklerinde sindirilmelerini bir kat daha zorlaştırmaktadır. Pişirme bu sorunu bir nebze azaltmaktadır.

    Yulaf: Bağırsak Hareketlerinin Düzenli Olması İçin
    Lif bakımından zengin bütün yiyecekler sindirimin düzenli olmasını sağlasa da, yulaf, buğday veya diğer tahılların lifleri ishali önlemede bilhassa etkili sonuçlar vermektedir.

    İshalle Yaşamak
    İshal vücudun kurumasına neden olacağından ishal olduğunuzda mutlaka bol sıvı tüketmelisiniz. Sindirime yardımcı olması için MPET diyetini düşünün. MPET muz, pirinç, elma, tost kelimelerinin baş harfinden oluşmaktadır. Bunlar ishal süresince rahatlama sağlamak için önerilen yiyeceklerin bir kısmı olarak bilinmektedir. Bu yiyecekler size yardım edebilir, fakat ishal belirtisi hafifler hafiflemez normal beslenmeye dönmeniz önerilmektedir.

    Baharatlı Yiyecekler: Mide Ekşimesi ve Hazımsızlık
    Bazı insanlar baharatlı yiyeceklerin ardından hazımsızlık ve mide ekşimesi yaşamaktadırlar, bazı araştırmalar acı biberlerde bulunan kapsaisin denilen bir maddenin mide ekşimesini tetiklediğini bulgulamıştır.

    Fruktoz: İshal, Şiş, Kramp
    Sodalar, şekerler, meyve suları ve hamur işleri gibi früktozla tatlandırılmış yiyeceklerin sindirimi bazı insanlar için oldukça zordur, ishale, şişe, kramplara ve diğer zorluklara neden olmaktadır. Bağırsak sendromu olup da früktoz içeren yiyecekleri azaltan insanların sindirim problemlerinin azaldığı görülmüştür.

    Yapay Şeker: İshal, Kramp
    Yapay tatlandırıcı içeren yiyeceklerden çok fazla miktarda tüketmek soruna yol açabilmektedir. Sorun vücudumuzun sorbitolü sindirememesinden kaynaklanmaktadır.

    Çok Fazla Lif Gaz ve Şişkinlik
    Tam tahıllar, sebzeler gibi lif açısından zengin yiyecekler sindirim için tercih edilen gıdalar arasında yer almaktadır. Fakat bunlardan çok fazla yemeye başladığınızda sindirim sisteminiz, sonuç olarak ortaya çıkan gaz ve şişkinliğe uyum sağlamada sorun yaşayabilirsiniz. Yüksek lifli yiyecekleri yavaş yavaş arttırmanız önerilmektedir.

    Fasulyeler: Gaz Ve Kramp
    Fasulyeler gaza ve kramplara neden olan sindirilemez şekerler içerdikleri için şişkinlik fasulye tüketenlerde yaygın bir sorun olarak görülmektedir. İnsan vücudunda bu şekerleri sindirecek enzimler bulunmamaktadır. Bu işi yapan bağırsaklardaki bakteriler gaz üretirler. Kuru fasulyeleri en az dört saat önceden ıslamalı ve bazı sindirilmeyen şekerleri elemek için suyunu mutlaka dökmelisiniz.

    Narenciyeler: Bağırsak Sıkıntısı
    Bu meyveler asitli ve lif açısından zengin olduğu için bazı insanlarda bağırsak problemlerine yol açabilmektedir. Eğer sindirim sorunu yapıyorsa portakal, greyfurt ve diğer narenciye ürünlerini az kullanmalısınız.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş