İçkiLer ||| Sofra Düzeni

Konu, 'Meşrubatlar ve Sıcak İçecekler' kısmında DeLi Bebek tarafından paylaşıldı.

  1. DeLi Bebek

    DeLi Bebek Yeni Üye

    Bardak takımı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

    Renk
    Cam bardağın renksiz olması gerekir. Şarabın rengini bozmadan göstermeli. Bazı üreticiler bilerek mavi görünüş verirler. Ancak temiz bir cam renksiz olur. Rengini kontrol etmek için camı ışığa tutun.

    Parlaklık
    Cam üzerinde kesinlikle baloncuklar olmamalıdır. Dudak teması için cam oldukça ince olmalı. El yapımı camlarda küçük baloncuklar olabilir. Ancak yine de cam üzerinde çizgi ya da kalıp lekesi olmaması gerekir. Camın berraklığını kontrol etmek için parmağınızı bardağın kenarı üzerinde gezdirin.

    Ton
    Cam yüzeyi darbe ve çizilme risklerine karşı dayanıklı olmalı. Yüzeyin sağlamlığını anlamak için kristal bardağın kenarına hafifçe vurarak çıkan çan sesini dinleyin. Çünkü camın sağlam yüzeyi bardağa bu çan sesini verir.

    Denge
    Ağırlık merkezinin alçak olması, bardak ağzına kadar dolu olsa bile kolayca devrilmesini önler. Bu bardak orantılı ölçülere sahiptir. Bardağın dengesini kontrol etmek için bardağı elinizde tutarak ne kadar kullanışlı olduğunu öğrenebilirsiniz.

    [B][B][FONT=Verdana]Son olarak.[/FONT][/B][FONT=Verdana][/font][/B][FONT=Verdana]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Cam bardakla ilgili önemli bir nokta da kenarlarını ve ağzının nasıl biçim verildiğidir. Üç çeşit kesim vardır: Makas kesim, soğuk kesim ve sıcak kesim.[COLOR=RoyalBlue]

    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue][B]Makas kesim:[/B] Yüksek ısıda camın fazla kısımları büyük makaslarla kesilerek yuvarlak ve sağlam kenar elde edilir. Masraflı olan bu kesim şekli el yapımı sürahilerde, bazı vazolarda ve kaselerde, ara sıra da bardak takımlarında görülür.[COLOR=RoyalBlue]

    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue][B]Soğuk kesim:[/B] En ince ve zarif kesim şeklidir. Soğutma işleminden sonra elmas kesici ile camın ağız kısmı çizilir ve ağızlık yardımıyla fazla baloncuklar giderilir. Kenarları perdahlandıktan sonra hızlı aleve tutulur ve yavaşça eritilir.[COLOR=RoyalBlue]

    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue][B]Sıcak kesim: [/B]Parça lehr içine koyulmadan önce sıcak kesim bir diğer adıyla yakma işlemi yapılır. Fazlalıklar eritilerek daha yuvarlak, oldukça dayanıklı ve az masraflı bir kenar elde edilir.[COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Yukarıdaki bilgilere ek olarak önemli diğer bir nokta da bardakların bulaşık makinesinde nasıl yıkandığıdır. Yıkama bardaklara geçici parlaklık verecektir. Bu nedenle cam bardaklar sıcaklık değişimlerine ve güçlü kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmalıdır. [COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Bardağın alt kısmı düz olmalıdır ki su birikip tortu bırakmasın. Bardağın ağzı da geniş olmalıdır ki kolayca yıkanabilsin ve elle kurulanabilsin. [COLOR=RoyalBlue]

    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Kırılan parçalarını yenileyebileceğiniz bardak takımları seçmeye özen gösterin. Şık yemekler için ikinci bir bardak takımınız bulunsun. Bunun için kristal bardak seçimi çok doğru olacaktır. Çünkü masanızı donatacağınız kristal bardaklarla, misafirleriniz kendilerini özel hissedeceklerdir.

    [COLOR=DeepSkyBlue][B][FONT=Verdana][B]Doğru şarap kadehi seçimi ve servisi[/B][/FONT][/B][FONT=Verdana]
    [COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue][FONT=Verdana][FONT=Verdana]Doğru şarap seçimi evsahibinin ne kadar yetenekli olduğunu ortaya koyar.[COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Bardak seçiminde bilgili olan kişi beyaz şarap için soğukluğunu korumak için küçük kadehin uygun olduğunu bilir. Kırmızı şarap için ise bukesini dışarı çıkaran geniş kadehler uygundur. Rose en iyi goblet ile servis edilir. [COLOR=RoyalBlue]

    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Geniş kadehlerin kullanımı ile şarap servisi de değişmiştir. Kısa zaman önce kadehin üçte ikisi doldurulurken bugün büyük kadehlerin yarısı doldurulur.[COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Özel davetler için şampanyanın özel bir yeri vardır. Şampanya servisi için seçilecek olan kadeh baloncukları daha etkin kılacak kadeh olmalıdır. [COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Aperitifler partinize renk katacaktır; özellikle de likörler. Servis için seçilen bardak likörün karakterini vurgulamalı. Lale biçimli küçük bardaklar likör için uygun bir seçim olacaktır.[COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Alkollü içecekler kadar meyve suyu ya da su için seçilen bardaklar da oldukça önemlidir.[COLOR=RoyalBlue]

    [COLOR=DeepSkyBlue][B][FONT=Verdana][B][FONT=Verdana]Şara[FONT=Verdana]bı dinlendirme[/FONT][/FONT][/B][FONT=Verdana][FONT=Verdana][/font][/font][/FONT][/B][FONT=Verdana][FONT=Verdana][FONT=Verdana]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Şarabı dinlendirmenin amacı şişe dibinde oluşan tortudan şarabı arındırmaktır. Kırmızı şarapların içinde gelişen tortular şarabın kalitesini ve yaşını gösterir. Ancak şarapların çoğu dinlendirmeyi gerektirmez.[COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Şarabı dinlendireceğiniz sürahi kuru ve temiz olmalı. Dipteki tortuyu hareket ettirmeden şarap şişesini yavaşçi eğerek boşaltın. Ancak şişenin en dibini dökmemeye özen gösterin.

    [COLOR=DeepSkyBlue][B][FONT=Verdana][B]Şarap servisi[/B][/FONT][/B][FONT=Verdana]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Şarap şişesini etiket kısmından sıkıca tutun. Şişeden dökülürken sıçramaması için şişeyi hafifçe çevirin. [COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Şarap servisini yaptıktan sonra şişeyi ev sahibinin tam karşısına koyun. [COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Sekiz ya da daha kalabalık misafirler için masanın öteki ucuna başka bir şarap şişesi daha koyun.

    [FONT=Verdana][COLOR=DeepSkyBlue][B]Kadeh Kaldırmak[/B]
    [COLOR=red][COLOR=RoyalBlue][FONT=Verdana]Kadeh kaldırmadan önce tüm misafirlerin çatal ve bıçaklarını bıraktıklarından emin olun. [FONT=Verdana]Kadeh kaldırmak için en iyi zamanlama yemek öncesi ya da tatlı servisi sonrasıdır.
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Kadeh kaldıran kişi ayağa kalkarak diğerlerinin dikkatini çekmek için bardağına vurabilir. Misafirler bardaklarını havaya kaldırırlar ve kadeh kaldıran konuşmasını bitirince bardaklarından küçük yudumlar alırlar.[COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Onuruna kadah kaldırılan kişi içkisinden yudum almadan önce diğerlerinin kadeh kaldırmasını beklemeli. Ayrıca kendine kadeh kaldırmaktan kaçınmalıdır. Daha sonra, onuruna kadeh kaldırılan kişi eğer cevap vermek isterse kadeh kaldırabilir.[COLOR=RoyalBlue]
    [FONT=Verdana][COLOR=RoyalBlue]Alkollü içecek kullanmayanlar boş bardak ya da su bardaklarını kaldırabilirler.



    [COLOR=DeepSkyBlue][B]Parti zamanı[/B]
    [COLOR=RoyalBlue]
    [COLOR=RoyalBlue]Yaz partilerinde genellikle tercih edilen düzen açık büfedir. Bu hem ev sahibine, hem de konuklara hareket serbestliği sağlar. Özellikle dış mekanlarda gerçekleşen davetlerde basit de olsa bir organizasyon yapmak şarttır. [COLOR=RoyalBlue]

    [B]Açık büfe düzenlemek[/B]
    [LIST]
    [*][COLOR=RoyalBlue]Masanın düzenini sağlamak için; sunacağınız içkileri masaya ağızları açık olarak getirin. Sürahiyle sunulacak içkiler için de aynı şeyi uygulayın.
    [*][COLOR=RoyalBlue]Açık büfede kimin ne içeceği önceden bilinmediğinden ufak bir masa veya sehpa üzerine şişe ve bardakları koyarak mini bir bar hazırlamak işinizi kolaylaştıracaktır.
    [*][COLOR=RoyalBlue]Tabakları masanın bir köşesine üst üste koyabilirsiniz.
    [*][COLOR=RoyalBlue]Çatal ve bıçakları ya bir peçete üzerine yan yana dizebilir, ya da şık bir sepet içine ağızları aşağı gelecek şekilde bir araya koyabilirsiniz.
    [*][COLOR=RoyalBlue]Masada ordövr, salata ve soğuk yemekleri yan yana koyduktan sonra sıcakları hepsinin ortasına yerleştirin.
    [*][COLOR=RoyalBlue]Tatlıları en son olarak getirin.
    [*][COLOR=RoyalBlue]Meyvayı açık büfelerde dekorasyonu tamamlamak amacıyla baş köşeye koyabilirsiniz[COLOR=RoyalBlue].
    [/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/LIST][COLOR=RoyalBlue][COLOR=RoyalBlue][COLOR=RoyalBlue][COLOR=RoyalBlue][COLOR=RoyalBlue][COLOR=RoyalBlue][COLOR=RoyalBlue][COLOR=RoyalBlue][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/color][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/FONT][/FONT][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/font][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/font][/font][/font][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/FONT][/COLOR][/FONT][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/font][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT][/font]
     
  2. Murat

    Murat Yönetici

    İçki masalarının düzeni çeşitli yerlere göre degişiyor.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş