Humus severmisiniz?

Konu, 'Zeytinyağlılar' kısmında gozyasi tarafından paylaşıldı.

  1. g

    gozyasi Yeni Üye

    Hazırlama ve sunum

    Kuru nohut yumuşaması için önceden suya yatırılır. Nohutun cinsine göre ıslatma işlemi birkaç saatten bir güne kadar çıkabilir. Suyu süzülen yumuşamış nohutlar bir tencereye konup üzerlerini örtecek kadar yeni su konur ve kabuklar ayrılıncaya kadar kaynatılır. Kaynamış nohutların kabukları soyulup bir miktar su (kaynatıldığı su da olur) ile püre haline gelinceye kadar ezilir. Bu püreye ezilmiş sarımsak, tahin, limon suyu eklenir, baharatı ve tuzu ayarlanır. Kimyon, nane, dereotu eklenmesi tercihe bağlıdır. Kıvamını kalınlaştırmak için azıcık yağ, açmak için su katılıp karıştırılır.
    Tabağa alınan karışımın üzerinde sızma zeytin yağı gezdirilip ince kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Üzerine orta yere süs maksadı ile bir iki haşlanmış nohut eklenebilir. Yarım somun ekmek, pide dilimleri ve tercihan zeytin ve turşu ile servis edilir.

    Başka sunumlar

    Humus yukarıda anlatılan şekilde servis edilebildiği gibi, kiremit kaplara koyularak fırında ikinci kez pişirilerek de hazırlanabilir. Bu sunum genelde biraz daha zengin çeşniler içerir, üzerinde kavrulmuş pastırma, biberli tereyağı ve sumağa rastlamak mümkündür.

    Kolay hazırlama

    Zahmetli bir hazırlık gerektiren ve kıvamını tutturması çok kolay olmayan bir meze olduğu için hazırlığı kolaylaştırmak için tarifte ufak değişiklikler yapılabilir. Örneğin tüm malzemeler birleştirilip bir seferde mutfak robotundan geçirilebilir. Pişirme işlemini kısaltmak için konserve nohut kullanılabilir veya nohutlar ıslatılmadan pişirilecekse düdüklü tencere kullanılabilir.
    Günümüzde süpermarketlerde hazır humus tozuna da rastlanmaktadır. Üzerindeki yönergelere göre sadece tahin limon suyu tuz ve isteğe göre sarımsak ekleyip hazır humus elde etmek mümkündür.

    Usta farkı

    Sunum ve özellikle hazırlık konusunda başka bir husus da humusun ustadan ustaya değişen hazırlama tekniğidir. Humusa katılan malzemelerden ve miktarlarından çok, malzemelerin nohuta ne sırayla ve nasıl eklendikleri humusun nasıl olacağını belirler. Örneğin soyulmuş nohutlara ezme sırasında eklenen sarımsağın tadı daha yumuşak olarak ortaya çıkar, veya karbonatla kaynatılmış nohutun humusu daha pürüzsüz fakat daha hafif gövdeli olur. Ustaların bu seçimleri sundukları humusun tadını doğrudan etkilemektedir.
     
  2. FATMA AYNUR

    FATMA AYNUR Yeni Üye

    alın işdeeeeeeeeeee bi zahra versiyonu dahaaa:))))))))))
    pelinde bizleri tontiş yapmaya hemen başladı::))))))))))))
     
  3. g

    gozyasi Yeni Üye

    ay aşkolsun Fatma Aynur. Hiç öyle bir niyetim yok valla. Bence insan yemeli, içmeli ama kilo almamaya çalışmalı. Yani yediğini yakmalı. Bunun içinde ne yapamalı, elbette hareket. İster bunu adına ''spor'' diyelim isterseniz ''iş''.
    Ama bu arada kilolu kadınların daha zeki olduğunuda !!! unutmamak gerekiyorrrr.
    Sağlıkla ve sevgiyle kal.
     
  4. yosun

    yosun Süper Yönetici

    evet fatmacığımm tşklerr pelinciğin eline sağlık..
     
  5. FATMA AYNUR

    FATMA AYNUR Yeni Üye

    burda yazılan tariflerin hepsini yapdıgımızda inan düşünemiyorum pelincimmm:)
    buna ne diyet nede spor kafi gelmez:)))
     
  6. zehra

    zehra Yeni Üye

    tşkürler paylaşım için...
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...
Benzer Konularımız
  1. b
    Yanıtlar:
    4
    Okunma:
    675
  2. A
    Yanıtlar:
    1
    Okunma:
    485

Sayfayı Paylaş