Hindistanın Yemek Kültürü

Konu, 'Dünya Mutfakları' kısmında Almira tarafından paylaşıldı.

  1. A

    Almira Yeni Üye

    Hint mutfaginin pilav ve köriden ibaret oldugunu düsünenler zengin bir kültürle karsilasirlar..Karsinizda tam bir *Baharat Cenneti* duruyor..



    Hindistan mutfaginin temelini baharat tohum ve taze yapraklar ile tatlandirilmis yemekler teskil eder.

    Bölgesel yemek aliskanliklari arasinda keskin çizgiler bulunsa da Hint mutfagi kendi içinde bir bütün olusturur.



    Hindistan'a baharat ülkesi denmesinin bir nedeni kendine özel bir kaç baharat çesidinin olmasi..

    Örnegin; Bir karisim olan köri tarçin çubuklari ve zencefil çok sik kullanilan baharlar. Özel bir karisim olarak adlandirabilecegimiz körinin bilinen kesin bir reçetesi yok. Hindistan'da çok sevilen bu baharatin aileden aileye degisen formülleri var. Bir gelenek halinde kusaktan kusaga aktarilan bu formüllerin her biri farkli aromaya sahip.

    Körinin yani sira Garam masala da bir baharat karisimidir. Garam masala 5-6 baharin karisimiyla elde edilir.



    Bölge bölge spesiyaller.

    Hindistan mutfagini bir bütün olarak degil de bölgelere göre incelemek daha dogru olur. Kuzeybati bölgesinin mutfagi pilav ve kuzu etinden yapilir. Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri arasinda. Kuzeyin diger olmazsa olmazlari; yogurt ve sarimsak. Yogurtla birçok çesit baharli içecek de hazirlanir.

    Dogu Hindistan yani Bengal bölgesi kirmizi et yerine deniz ürünlerini tercih ederler.

    Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistancevizi ile taninir. Bölgede hindistancevizi ile hazirlanan o kadar çok yemek vardir ki adeta tuz niyetine kullaniliyor denebilir. Bugdayin yerini burada pirinç aliyor.



    Yemeklerin bölgelere göre farklilik göstermesinde iklimin yani sira farkli dinlerin de rol oynadigi bilinmekte. Örnegin; Hindular sigir eti yaninda hangi yemekle sunulduguna bagli. Mercimegin tüm ülkede kullanimi çok yaygin ve bölgesel tercihlere göre farklilik gösterir.



    Hindistan'da birçok din bulunmasina ragmen Hint yemek aliskanliklarinda etkisi olan kültürler Hindu ve Müslüman gelenekleridir. Her yeni göç dalgasi kendi mutfak aliskanliklarini da beraberinde getirmis. Ancak her yeni grup zaman içinde Hint yemek özellikleri ve pisirme yöntemlerini benimsemis ve bu sayede daha iyiye dogru bir sentez olusturmuslar.



    Hint mutfagi ayni zamanda Pers mutfagindan da etkilenmistir.



    Portekizliler kil firinlarda yapilan tandir et ve tavuk yemekleri Hindistan'da bulunan Müslümanlarin ülke mutfagina olan katkilari diye bilinmekte.

    Hindistan'in Ingilizlerle uzun yillar süren iliskisi Hint mutfaginin tüm dünyada taninmasinda büyük rol oynamis.

    Hindistan'in mutfak geleneklerinin bir kismi Oudh ve Haydarabad'da bulunan Mogol saraylarinda sekillenmis. Kesmir bölgesinin mutfak temelini koyun eti olusturur.



    Hindistan'in kiyi eyaletlerinden Goa ve Kerala'nin mutfak geleneklerinde baligin özel bir yeri var. Goa ve Kerala'da yapilan yemeklerde bol miktarda hindistancevizi de kullanilir. Goa'ya özgü deniz ürünleri olan yengeç gevrek börekleri ve ufalanmis pirinçle hazirlanan tartlari ile taninir.

    Gujarat ve Tamil Nadu'da ise güçlü bir vejetaryen gelenek bulunur. Binlerce yaratici tarzda pisirilen sebze ve mercimek yemekleri olaganüstüdür.



    Ülkenin spesiyal lezzetlerinden biri de Tandoori. Tandoori'nin pisirildigi 'Tandoor' duvarlari çamurla sivanmis basit bir Hint firinidir. Bu tür yemekler sunan lokantalarin camla çevrili özel bölümlerinde Tandoori sefleri basit bir ****l çubuk yardimiyla terbiye edilmis bütün tavuk ve kuzu parçalarini pisirirler. Firinin özelliginden dolayi kisa sürede pisirilen yemek Hint mutfaginin geleneksel tadidir. Yag katilmayan Tandoori etleri geleneksel olarak yogurtla ikram edilir.



    Hint mutfagina özgü tatlilar genelde yagli ve yagsiz süt asil bu özellikleri nedeniyle agir bir Hint yemeginden sonra sindirimi kolaylastirmak amaciyla tercih edilir.



    Hindistan'a özgü alkolsüz içkilerin basinda ülke çapinda sevilen Nimbu-pani gelir. Nimbu-pani süt gibi malzemelerle tatlandirmayi seviyor. Ayni durum kahve için de geçerli.



    Kisa kisa..



    *Kurubaklagil ghee ve hamur isleri en çok kullanilan malzemelerdir.

    *Kurutulmus meyvalar gül kokulu kremalar ve soslar kullanilmaktadir.

    *Aci-tatli ve eksi en belirgin olan tatlardir.

    *“Paratha” ve “Chapati” en çok kullanilan hamur çesitleridir (ekmek)

    *“Naan” Kuzey Hindistan’da yapilan Tandoori firinlarinda pisirilen yemek çesitleridir.

    *Güney Hindistan’da Pancake “Thosai” olarak adlandirilir. Tatli ve tuzlu sos kullanilir.

    *“Deepavali” ve “Diwali” Kuzey Hindistan’da kutlanan en önemli festivallerdir.

    Her iki festivalde de geleneksel olarak önceden körili sebze yemekleri pisirilir.

    Ayni gün ise et tavuk ve tatlilar hazirlanir.

    *Yemeklerde ve tatlilarda Hindistan Cevizi sütü ve gül suyu sIklikla kullanilir


     
  2. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Hindistanın yemek kültürü bana pek uymuyor.
     
  3. Murat

    Murat Yönetici

    Tabiki çok fazla kültürün iç içe yaşadıgı bu memlekette bir çok farklı damak tadı olacaktır. Pakistan ile Hindistanın yeme içme kültürleri birbirine çok yakın.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş