Güveçte Yemek Tarifleri

Konu, 'Et Yemekleri' kısmında Nehir tarafından paylaşıldı.

  1. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Kuzu incik güveci

    MALZEME:
    Dört parça kuzu incik
    Kalın tuz
    Taze çekilmiş karabiber
    Dörtte bir su bardağı dolusu sıvı yağ
    Bir su bardağı dolusu yemeklik doğranmış kuru soğan
    İki adet doğranmış kereviz sapı
    Üçte bir su bardağı dolusu doğranmış havuç
    Dört diş irice kıyılmış sarımsak
    Yarım su bardağı dolusu tavuk suyu
    Birkaç kaşık sirke İki adet defne yaprağı Bir adet çubuk tarçın

    Yapılışı: İncik parçalarındaki yağları ince ve keskin bir bıçakla iyice temizleyin. Ancak dış zarını bırakın. Çünkü zar, etler pişince dağılmasını önler. Temizleyip yıkadıktan sonra, etlerin her yanını kalın tuz ve taze çekilmiş karabiberle sıvayın. Etleri içinde sıvı yağı kızdırdığınız yayvan bir güvece sıra ile dizin. Orta ateşte ara sıra ters yüz ederek etleri kızartın. Kızaran etleri, yağından süzüp fırın tepsisine dizin. Soğanı, kerevizi, havuçları ve sarımsağı etleri çıkardığınız güvece atıp, beş altı dakika kavurun. Sirkesini, tavuk suyunu, eğer isterseniz birkaç damla limonu, defne yapraklarını, isterseniz tarçın çubuğunu sebze tenceresine atıp kaynatın. Kızarmış etleri içine ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte ara sıra etleri altüst ederek iki saat civarında pişirin.
    Etler soğuyunca tencerenin yüzeyinde biriken yağı alıp atın. Etleri suyundan iyice süzerek geniş bir tepsiye alın, üstünü kapatın ve bekletin. Servis yapacağınız zaman tencerede kalan et suyundan bir sos hazırlamalısınız. Bu sosu yapmak için iki usul kullanabilirsiniz. Ya tencerede kalan suyu kısık ateşte pişirmeye devam edip yarıya inmesini bekledikten sonra ateşi söndürün. Etleri tabaklara aldıktan sonra üstlerinde suyu gezdirip yanlarına taze nane yaprağı koyarak servis yapın.
    Veya pişirme suyu soğuduktan sonra miksere koyup çekin ve ince bir püre haline getirin. Yeniden tencereye alıp kısık ateşte ısıtın. Servis tabaklarına incikleri dizdikten sonra üstlerinde sosu gezdirin ve tabağın kenarlarına yayın. Üstlerine taze nane yaprağı, limon dilimleri veya kalın elma dilimleri ile süsleme yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
    ************************************************
    ANTALYA USULÜ GÜVEÇ

    MALZEME:
    Et 750 gram Havuç 1 adet
    İç bezelye 2 su bardağı Domates 2 adet
    Soğan 2 adet Maydanoz 1 demet
    Patates 3 adet Yeşil biber 3 adet
    Un 1 su bardağı Süt 1 litre
    Yumurta 2 adet Yağ 5 çorba kaşığı

    Kaşar peyniri (rendelenmiş)1 su bardağı
    Karabiber Tuz

    YAPILIŞI:Bir kaşık yağ içerisine iki baş soğan çentilir. Hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kuşbaşı doğranmış et yıkanır, suyu süzülür, pembeleşen soğanlara katılır. Etler suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Çok az su ilavesiyle kapalı olarak pişirilir. Pişen etler 6 küçük güvece bölünür. Küçük doğranmış, haşlanmış havuç; haşlanmış bezelye, küçük doğranmış patates, tuz ve karabiber ile ayrı bir kapta harmanlanır. Güveçlerdeki etlerin üzerine bölüştürülür. Güveçlerin üzerine dilimler halinde kesilen domates ve yeşil biberler serpiştirilir. Kalan yağ eritilir, un ilave edilir, birlikte kavrulur, sütü de katılarak pişirilir. Koyulaşınca ateşten alınır. İki çırpılmış yumurta katılıp, iyice karıştırılır. Bu malzeme de 6 güveç üzerine dökülür. Güveçlerin üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir. Fırına verilir. Üzerindeki peynirler kızarınca (15-20 dakika kadar) çıkarılır. Üzerlerine maydanoz kıyılarak servis yapılır.

    ************************************************** *

    GÜVEÇTE ETLİ TÜRLÜ
    Malzemesi;
    300 gram kuşbaşı et,
    2 adet patlıcan,
    2 adet patates,
    2 adet kuru soğan,
    250 gram taze fasulye,
    3 adet kabak,
    3 adet domates,
    3 adet sivri biber,
    2 adet havuç,
    2 yemek kaşığı biber salçası, tuz,sıvı yağ.

    Yapılışı;Etleri yıkayıp,güvece yerleştip,yumuşayıncaya kadar pişirin.İsterseniz etleri önceden başka bir tencerede pişirin,sebzeler çabuk piştiği için etleri önceden biraz pişirmek gerekiyor.
    Patlıcanları alacalı soyup,acısını almak için üzerine tuz serpip,10-15 dakika bekletin.
    Taze fasulyeyi ve diğer sebzeleri ayıklayıp,istediğiniz boy ve şekilde doğrayın,ben halka halinde doğramayı tercih ettim.
    Güvecin altına etleri,onun üzerine sertliklerine göre sebzeleri dizin.Mesela taze fasulye geç pişeceği için en alta yerleştirmekte fayda var.
    Sebzeleri yerleştirdikten sonra tuzunu ve 1 çay bardağına yakın sıvı yağı ekleyin,biber salçasını 2 su bardağı su ile ezip,sebzelerin üzerine dökün.
    Güvecin kapağını folyo ile sarıp,tencerenizin üzerine kapatın.Yemeğinizi ocakta yada fırında ağır ağır pişirin.

    ************************************************** ***
    İrlanda Usulü Güveç Tarifi

    Malzemeler
    2 kg domates
    1 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 kg bezelye
    1 diş sarmısak
    1 kg barbunya
    1 soğan
    1 su bardağı domates püresi
    3 havuç
    1 çay kaşığı güllaç yaprağı
    3 kereviz
    1 çay kaşığı biberiye
    1 patates
    1 adet defne yaprağı
    Tuz, karabiber
    1 çay kaşığı kekik
    Bahariye


    Yapılışı
    Geniş ve derin bir tavada az yağ kızdırıp iri parçalar halinde dilimlediğiniz soğan, havuç ve kerevizi 3-5 dakika kavurun. Soğanlar pembeleşince ateşten alın. Tencereye barbunya, fasulye, küp şeklinde doğradığınız domates, domates püresi, iri dilimlediğiniz büyük bir patates, ezilmiş ve kavrulmuş sarmısak ve baharatları (karabiber hariç) ekleyip karıştırın. Karışımın üzerini kaplayacak kadar su koyun. Tuz ve karabiberi serpin. Yemek kaynadıktan sonra ateşi kısıp sebzeler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin. Daha sonra taze ya da dondurulmuş bezelyeyi ekleyip birkaç dakika daha pişirmeye devam edin. Sebzelerin konservesini de kullanılabilirsiniz. Sıcak olarak servis ediebilirsiniz.

    ************************************************** ***
    GÜVEÇTE İNEGÖL KÖFTE
    Malzemeler:

    1 kg. dananın döşünden çekilmiş kıyma

    Yarım su bardağı galeta unu (iyice ufalanmış bayat ekmek içi de olur.)
    Yarım su bardağı su
    1 yemek kaşığı tuz
    1 yemek kaşığı karbonat
    1 yemek kaşığı limon suyu
    2 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
    Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (kaşar peyniri eklemeden de yapabilirsiniz ama eklerseniz gayet memnun kalacağınızı söyleyeyim.)

    Tarif:
    Kıymaya galeta unu, su ve tuz ekleyin. Hepsini 10 dakika yoğurun. Kapaklı bir saklama kabı içinde 24 saat buzdolabında dinlendirin.
    Ertesi gün sabahtan karbonatı ve limonu bir bardağın içinde karıştırın. Köpüren karışımı kıymanın üzerine dökün.
    Soğanları rendeleyin ve köftelere katın. Bu aşamada isterseniz kaşar peynirini de ekleyin ve hepsini iyice yoğurun.
    Kıymalardan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil verin. Saklama kabına dizip akşama kadar tekrar buzdolabında dinlendirin. Eğer köftelerin hepsini pişirmeyecekseniz, ayırdıklarınızı dinlendirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz.
    Akşama kadar dinlenen köfteleri pişirmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkartın. Biraz oda sıcaklığında bekleyen köfteler kendilerini bırakıp daha iyi pişermiş. Bir fırın tepsisine dizdiğiniz köfteleri önceden 200 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika kızartın ve sıcak sıcak servis yapın.
    Buzluktan çıkardığınız köfteleri çözdürmeden, hemen pişirin.

    köfteleri güveçlere paylaştırın üstüne,sarımsak,kekik,nane,fesleyen,defne yaprağı,ilave edin salçalı su hazırlayıp üstüne ilave edin,domates dilimleyip,fırına verin 200 derecede pişirin
    *****************************************
    Güveçte Piliç
    Malzemeler

    3 Litrelik güveç kabı
    8 Diş sarımsak
    200 gr arpacık soğan
    1-2 Adet yeşil biber
    1-2 Adet acı kırmızı biber
    1 Adet piliç (1 kilo 300 gr temizlenmiş)
    3 Yemek kaşığı zeytinyağı
    75 Milim sirke
    1 Su bardağı tavuk suyu
    Kekik
    6 Adet defne yaprağı
    150 gr yeşil zeytin (çekirdeksiz)
    1 Yemek kaşığı tozşeker
    2 Adet elma
    2 Yemek kaşığı limon suyu
    Tuz, karabiber

    Hazırlanışı
    Sarımsak ve soğanları soyun.
    Soğanları ikiye bölün.
    Biberlerin çekirdeklerini çıkartın.
    Pilicin içini dışını tuzlayıp, karabiberleyin.
    Butları mutfak ipiyle birbirine bağlayın.
    Zeytinyağında her tarafını çevirerek kızartın.
    Soğan ve sarımsakları ilave edip, 1 dakika sonra ateşten alın.
    Sirke ve tavuk suyunu katın.
    Tüm malzemeyi ıslattığınız güveç kabının tam ortasına tavuğun göğüs kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin.
    Defne yaprağı, kekik ve çekirdeksiz yeşil zeytinleri ilave edip, şekeri serpin.
    Güvecin kapağını kapatıp, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırının en alt rafında 1 saat pişirin.
    Diğer tarafta elmaları yıkayıp, sekize bölün.
    Çekirdeklerini çıkarın, iri parçalara kesin ve üzerine limon suyu gezdirin.
    1 Saat sonra fırının ısısını 160 dereceye düşürün.
    Güvecin kapağını açın ve parçalarını koyup, ağzı açık olarak 20-30 dakika daha pişirin.
    Tavuğu parçalara ayırdıktan sonra tekrar güvece koyup, servis yapın.
     
  2. Nursena

    Nursena Admin

    Guvecte yemek tarifleri oldukca cok zahmetli bir istir.Cok yorucu cesitli yemeklerdir.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş