Fas Yemek Kültürü

Konu, 'Dünya Mutfakları' kısmında Almira tarafından paylaşıldı.

  1. A

    Almira Yeni Üye

    Özgün ve rafine bir mutfak





    [​IMG]

    Kuzeybatı Afrika'da yer alan Fas'ın mutfağı gerek çeşni gerekse çeşit açısından çok zengin kendine özgü ve rafinedir. Taze ve kuru meyvelerin büyük bir özenle kullanıldığı Fas Mutfağı şekerle tuzun karıştığı nadir lezzetlerden biridir.

    Fas Mutfağı genelde ete sebzeli ve tabii kuru üzüm ve tarçınla yapılan tatlı kuskus gibi.

    Fas'la çok çeşitli ve bol sebze yetişir. Faslılar sebzeyi et karnabahar ve kabaktır. Ayrıca domates de salata ve giriş yemeği olarak çok tüketilir. Zeytin Faslıların hem yemeklerinde hem de salatalarında kullandıkları çok önemli bir besin maddesidir.

    Faslılar çok ekmek yerler. Özellikle kara ekmek tüketen Faslılar pişmesi için fırına gönderirler.

    Tatlılar Fas'ta genelde çeşitli "kuru pasta" lardır. Kurabiye de diyebileceğimiz bu tatlılar iki çeşittir. Çay ile yenen içi badem ezmesi ile doldurulan "Kaab elghzal" denen çeşitlerle Fas'ta da tatlıların en vazgeçilmez temel malzemesidir.

    Fas Mutfağı'nın en ünlü yemeklerinden biri "Pastilla"dır. Bu baklava hamuru ile yapılan bir nevi tatlı ve tuzlu börektir. Geleneksel olarak yalnızca bayramlarda ve özel günlerde yapılır. Bu özel tatlı börek maydanoz ve güvercin veya tavuk eti ile yapılır.

    Faslıların sabah kahvaltıları hafiftir. Kahvaltıda kahve veya sütlü kahveyi tercih ederler.

    Fas'ta en önemli yemek öğle yemeğidir. Faslılar günümüzde bile öğle yemeği yemek için evlerine dönerler. Öğle yemeği giriş temel yemek ve tatlıdan oluşur. Giriş yemeği çorba veya çeşitli salata ve mezelerdir. Ana yemek beyaz veya kırmızı et ve sebzeden oluşur.

    Tatlılar ise genelde badem ezmesi veya cevizle yapılan tatlılardır. Meyve her yemekten sonra mutlaka yenir.

    Akşam yemeği hafif bir yemektir. Genellikle bu öğünde mercimek veya bakla ile yapılan çorbalar içilir. Arkasından da krep veya börek gibi hamur işi veya kuskus yenir. Tabii bu kuskusun yanında et ve sebze yoktur.

    'Kuskus bizim ülkemizde bilinen yuvarlak makarnalar değildir. Kuskusun ana maddesi irmiktir. Kuzey Afrikalılar irmiği ıslatılmış elleri ve un ile çalışarak özel bir yöntemle yumuşatır ve değişik irilikte kuskus elde ederler. En iyi kuskus en ince olandır. Tabii artık kuskus geleneksel şekilde yalnızca evlerde yapılmamakta aynı zamanda bir gıda maddesi alarak sanayide de üretilmektedir. Günümüzde kuskus Batı Avrupa Ülkeleri pazarlarında bol miktarda bulunmaktadır
     
  2. I$ık

    I$ık Gümüş Ufağı

    fasın yemek kültürü akdeniz kültürüne benziyor zaten kıyı şeridindeki ülkelerin mutfakları benzerlik göstermektedirler.
     
  3. i

    ipekpoyraz Yeni Üye

    Fas'ın yemek kültürünü beğeniyorum bizim kültüre çok yakın bir yemek kültürü var.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş