Etin iyisi nasıl anlaşılır

Konu, 'Et Yemekleri' kısmında Nehir tarafından paylaşıldı.

  1. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Genellikle kasaplarda ve marketlerin et reyonlarında bir ineğin bölgelere ayrılmış şemaları bulunur. Kesilen hayvanın yaşlı olmaması etin lezzetini arttırır. Eğer hayvanın yağları sarı ise o hayvan kesinlikle yaşlı bir hayvandır eti de pek lezzetli olmaz. Peki etin en güzel yeri neresidir. Hayvanın neresinden ne olur biliyor musunuz? Kıymanın en iyisi kaburga ve döş kısmından yapılır. Kuşbaşı ise dananın sokum kısmından yapılır. Antrekot dananın en lezzetli kısmıdır. İşte bu bölgelerin isimlerini ve açıklamalarını sizler için derledik. Malum önümüzde kurban bayramı var.
    [​IMG]
    Biftek
    Hayvanın diz ekleminin üst kısmıdır. Alt kısmına incik denir. Buttan, böbreğin altından çıkar, etin en kıymetli yeridir, sinir ve yağ hemen hemen hiç yoktur.
    Antrekot
    Hayvanın kol kısmından elde edilir. Birinci kalite biftektir. Mangal türü tüketime uygundur. Bahçe ya da balkonlarda barbekü yapmayı seven tüketiciler tercih eder.
    Nuar
    Budun farklı bir parçasıdır, bacaktan karına doğru olan kısmı, sinir ve yağ yoktur. Halk arasında rosto olarak da isimlendirilen birinci kalite ettir. Nuar, yağsız tercih edenlerin severek tükettikleri ve tek başına pişirildiğinde de son derece lezzetli olan bir et cinsidir. Haşlanır ve ROSTO yapılır.
    Kontrnuar
    Nuarın komşusudur. Salçalık biftek olarak tüketilebilecek en ideal bölümdür. Teflon tava ya da ızgarada pişirildiğinde sert olacağı için sulu pişirilmemlidir. Sosla pişirilen biftek yemekleri için tercih edilmelidir.
    Tranç
    Tas kebap yapmak için çok uygundur. Kalça kemiğinin üst kısmından elde edilir.
    Döş
    Göğüs etidir. Çok yumuşaktır. Spesifik bir tüketim şekli yoktur. Genelde kıyma grubu ve yağlı kuşbaşı için kullanılır.
    Pençata
    Karın boşluğuna denir. Kıyma yapılır.
    Kontrfile
    Butta kalan kuyruk sokumu tarafı, birinci kalite ızgaralık biftek elde edilen bölümdür. Çöp şiş yapımı için tercih edilir. Kuşbaşı doğranarak da kullanılabilir. Bir alt adale grubunu da dahil ederek, kemikli şekliyle hazırlandığında “T-bone” adı verilen özel sunum biçimi ortaya çıkar. İstanbul'da özellikle bazı et lokantaları bu ürünü tercih etmektedirler.
     

    Ekli Dosyalar:

    • et.jpg
      et.jpg
      Boyut:
      19,5 KB
      Okunma:
      3.838
  2. Murat

    Murat Yönetici

    Etin en iyi yerlerinden bahsetmişsiniz birde etin tazeliğini anlamak hayvanın genç mi yaşlımı olduğunu anlamak var.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş