Ekmek Tiritli, Nohutlu Balık Portekiz

Konu, 'Yemekler' kısmında ayla tarafından paylaşıldı.

  1. a

    ayla Yeni Üye

    Ekmek Tiritli, Nohutlu Balık Portekiz çok özel bir tarif dilerseniz tarife geçelim.
    Malzemeler
    5-6 parça fileto olarak çıkarılmış kılıç balığı
    (aslında dil, levrek, lüfer, mezgit gibi bol beyaz etli bütün balıklar bu yemek için uygundur)
    3 adet orta boy kuru soğan (soğanlar ortadan ikiye bölünmüş ve incecik halkalar şeklinde doğranmış)
    7-8 diş sarmısak (ince ince doğranmış)
    3 adet orta boy domates (tavla zarı formunda küp küp doğranmış)
    veya 10-12 adet kiraz domates
    1 su bardağı haşlanmış nohut
    10-15 adet siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış olabilir)
    Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
    1 adet limonun suyu
    1 su bardağı su
    Varsa yarım su bardağı beyaz şarap
    1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    Ayrıca: 7-8 dilim çavdar veya kepekli ekmek (halk arasında esmer ekmek de denilen cinsten ama orta kalınlıkta dilimlenecek)

    Yemeğin Tarifi
    Önce kılçıkları, orta kemikleri tamamen çıkarılarak yarım el kadar parçalara ayrılmış yani fileto edilmiş balıkları yıkayıp, süzdürelim.



    Diğer yanda geniş ama kenarları çok yüksek olmayan bir tencereye zeytinyağını koyup, kızgınlaşmaya başladığı anda sarmısakları atalım. 1 dakika kadar kavurarak sarmısağın kokusunun yağa sinmesini sağlayalım. Hemen halka doğranmış soğanları ekleyip, ara sıra karıştırarak 2 dakika kadar kavuralım. Yıkanmış süzülmüş balıkları yan yana tencereye yerleştirip, kiraz ya da küp doğranmış domatesleri üzerine yerleştirelim. Yaklaşık 2-3 dakika sonra da siyah zeytin, haşlanmış nohutları ekleyelim. Şimdi de sıra geldi baharatlara. Tuz, karabiber, kırmızı toz biberi yemeğin üzerine serpiştirelim. Son aşamada ise suyunu, limon suyunu ve varsa beyaz şarabı da ilave edelim. Artık tencerenin kabağını kapatıp, orta ısılı ateşin üzerinde pişmeye bırakalım.



    Balığı çok pişmiş isterseniz 30 dakika, ama "ben orta karar severim" derseniz 20-25 dakika yeterli olacaktır. Ocağın altını söndürüp, yemeği dinlenmeye bırakalım. Bu arada geniş ama kenarları da yüksekçe bir servis tabağının içine ekmek dilimlerini yan yana dizelim. Üzerine tıpkı bizim Türkiş Tirit gibi balıklı tirit yemeğini sıcak sıcak boşaltalım. Artık servise sunabilirsiniz, afiyet olsun.
     
  2. M

    Mina Yeni Üye

    Çok lezzetli bir tarif hazırlamışsınız elinize sağlık
     
  3. üzüm bacaklı

    üzüm bacaklı Yeni Üye

    Türk mutfağının en güzel tarafıda bol çeşitli olması elinize sağlık
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş