Cevizli Ay Çöreği Tarifi

Konu, 'Börekler - Kekler - Pastalar' kısmında dilayim tarafından paylaşıldı.

  1. dilayim

    dilayim Bölüm Yöneticisi

    Cevizli-Ay-Çöreği.jpg

    Malzemeler:

    300 gr un
    100 gr margarin, tereyağı ya da sıvı yağ
    30 gr pudra şekeri
    1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
    1 çay kaşığı tuz
    30 gr taze maya
    2 yumurta

    İç için:

    100 gr ince çekilmiş ceviz içi
    50 gr galeta tozu
    1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
    1 yemek kaşığı tarçın
    150 gr toz şeker
    100 gr süt ya da su


    Hazırlanışı:

    Un elenip ortası açılır. Ezilen maya bu un ortasına konulur. bulamaç halinde elde edilen yumuşak hamur üzerine un ilavesi yapılır. Unda bir süre sonra çatlaklar açılır ve hamur yapmak için ortası tekrar açılır. 1 yumurta, 1 yumurta akı, elenmiş pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, yağ ve tuzun ardından gerekli ölçülerde süt ya da su ilavesi yapılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur ılık bir yerde üzeri örtülerek bekletilir.

    Tarçın, limon kabuğu rendesi, çekilmiş ceviz, yarım su bardağı süt ya da su ocağa alınır. bu karışım karıştırılır. Kaynamaya başlayınca galeta tozu ilavesi yapılır. Hamur haline gelen karışım ocaktan alınır.

    Dinlenmeye bırakılan ve kabaran hamur bir kere daha yoğurulur; tekrar dinlenmeye bırakılır. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp hafifçe unlanıp 2 mmlik yuvarlaklar açılır. Hazırlanan iç bu yuvarlaklara pay edilir. Uçlara doğru inceltilip ay şekli verilerek tepsiye alınır. Tüm çörekler hazırlandıktan sonra tepside 15- 20 dakika dinlendirilip kabarması beklenir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 15- 20 dakika içerisinde kızarana kadar pişirilir.
     
  2. Netice

    Netice Yeni Üye

    Ay çöreği yaparken hangi unu kullanmamızı tavsiye edersiniz?
     
  3. dilayim

    dilayim Bölüm Yöneticisi

    Ben piyale kullanıyorum, gayet memnunum.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş