Çay'ın Zararları nelerdir

Konu, 'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' kısmında I$ık tarafından paylaşıldı.

  1. I$ık

    I$ık Gümüş Ufağı

    Çay'ın Zararları nelerdir sorusunun cevabını merak eden arkadaşlar için bir makale buldum yayınlamak istedim.
    Ülkemizde oldukça fazla tüketilen siyah çay* faydaları ve zararları ile yine gündemde. Son günlerde açıklanan araştırma sonuçlarına göre; günde iki bardak çay tüketmek* kalp krizi sonrası ölüm riskini olduKça azaltıyor.

    Araştırmacılar* bu şaşırtıcı sonuç karşısında çayın daha iyi incelenmesi gerektiğini söyleyerek siyah ve yeşil çayda kalbi koruma özelliğine sahip maddeler bulunabileceğini tahmin ettiklerini söylediler.

    Söz konusu çalışma 13 Mayıs’da Amerikan Kalp Birliği Dergisi’nde yayınlandı. Çalışmayı yöneten Dr.Kenneth Mukamal* sonuçların beklediğinden çok daha şaşırtıcı olduğunu ve çay bitkisinin kalp sağlığı üzerindeki gerçek etkisi* araştırma sonucundan daha az olması durumunda bile* kalp krizinden kurtulmak için hatırısayılır bir fayda yaratabileceğini belirtti.

    Çalışmada çay içenler ile çay içmeyenler arasında* kalp krizi sonrası ölüm oranları araştırıldı. Çay tüketimi fazla olanlarda (günde 2 veya daha fazla bardak)* araştırma sonuçlarına göre : çay tüketmeyenlere oranla %44 daha az kalp krizi nedenli ölüm görülüyor; bir haftada 14 bardaktan daha az çay tüketenler ise* hiç tüketmeyenlere oranla kalp krizi sonucunda % 28 daha az ölümle karşılaşıyorlar. Bu geniş çaplı araştırmada* araştırmacılar kalp krizinden sonra hayatta kalan 1900 kişinin* kalp rahatsızlıklarından önceki çay tüketimlerini not alıp bu kişileri 4 yıl boyunca izlemeye devam edecekler. Araştırmaya katılmış olan doktorlar; denek olarak alınan kişilerin başka bir kalp krizine ya da kalp rahatsızlıklarına daha yatkın olan yüksek risk grubundaki insanlardan seçildiğini belirtiyorlar.

    Araştırmacılar flavonoidlerin (bitkilerden elde edilen* besinlerde doğal olarak bulunan antidoksidanlar) kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını daha kolay sağladığını ve böylece kalbi doğal yoldan korumanın mümkün olabildiğini söylüyorlar. Ayrıca flavonoidlerin* LDL kolestrolünün daha kötü bir kolestrol haline dönüşmesini önleyebileceğine dair kanıtlar da sözlerine bulduklarını ekliyorlar.

    Kalp krizi sonrası ölümü önlemek için herkesin çay içmeye başlaması mı gerekir?

    Doktorlar araştırmaların bitmediğine dikkat çekerek* fazla çay tüketimini henüz tavsiye etmemekle birlikte* kalp krizi geçirmiş olan ve çaydaki kafeinden endişe edenlerin bu konuda korkmasına gerek olmadığını belirtiyorlar. Araştırma yapılırken hastalara ne tür çay (kafeinli* kafeinsiz) tüketikleri ile ilgili soru sorulmamış; çünkü araştırmacılar tüketilen çayın kafeinli ya da kafeinsiz oluşunun* ortaya çıkan bu olumlu sonucu değiştireceğini düşünmüyorlar. Bütün bitki çaylarının farklı özellikler taşıdığı ve bu önemli etkiyi hepsinin yaratamayacağı belirtiliyor; yeşil ve siyah çaydaki kimyasal bileşimin de birbirinden farklı olduğu ve bu nedenle farklı faydalar sağlayabileceği uyarısı yapılıyor.

    Bitkilerden yapılan diğer içeceklerin kalp üzerinde faydalı etkileri olabilir mi?

    Bitkilerle yapılan siyah bira* şarap ve viskide de flavonoid maddesi bulunur fakat bunların miktarı çayda bulunandan çok daha azdır. Eğer bitkilerin olumlu faydalarından yararlanmak istiyorsanız* katkısız bitki çayları tüketmeniz* alkol içeren bitki içeceklerinden çok daha yararlı olacaktır. Alkol ve bitki özleri içeren bir içecek tüketmeyi düşünürken içerdiği az miktardaki flavonoid maddesinin yararından daha çok* barındırdığı alkol oranı ile uzun vadede karşılaşacağınız sağlık problemlerini göz önünde tutmalısınız.

    YEŞİL ÇAY VE KANITLANMIŞ SONUÇLARI

    Yeşil çayın yaşlanmayı geciktirdiği* doğal kafeini ile rahatlık sağladığı; yapılan araştırmalar sonucunda bilinen özelliklerindendir. Yeşil çayın kanser olasılığını azalttığı belirtiliyor. Yapılan farklı araştırmalara göre bunun nedeni; yeşil çayın kolesterol ve yağ değerleri üzerindeki olumlu etkisi* tansiyonu düzenlemesi ve damar sertliğini önlemesi olarak açıklanıyor.

    Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre; Polifenoller* polisakkaritler ve değişik vitaminler içeren Yeşil Çay`ın yemek borusu kanserini erkeklerde yüzde 57* kadınlarda ise yüzde 60 oranında önlediği bildirildi.

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Hayri Çoşkun* yeşil çay`ın* oksidasyon olmaması için toplandıktan sonra ezilme gibi işlemlerden korunduğunu* böylece doğal bileşenleri ve aromasının da korunduğunu belirtiyor.

    Coşkun* Yeşil Çay`ın değişik kanser risklerini azalttığını* kan kolestrol seviyesini düşürdüğünü* yaşlanmayı geciktirerek değişik bakterilerin gelişmesini engellediğini kaydederek* ``Ultra viole ışınlarının deride kanser ve buruşukluklara neden olduğu bilinmektedir. Yeşil çayın ise bu tür deri hastalıklarını koruyucu özelliği vardır. Sigara dumanında potansiyel kanser yapıcı madde olan NNK* akciğer kanserine neden olmakta* Yeşil çayın bu hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır`` diye ekliyor.

    SİYAH ÇAY VE KANITLANMIŞ SONUÇLARI

    Chicago’da yapılan araştırmanın sonucuna göre; Siyah çay kalp hastalarında damar sağlığını korumakta. Amerikan Kalp Derneği`nin ``Circulation Journal`` adlı yayın organında yer alan araştırmaya göre* daha önce kalp sağlığında olumlu etkisi belirlenen siyah çayda* siyah üzüm* greyfurt suyu* soğan ve kırmızı şaraptaki flavonoid maddesi* yüksek oranda bulunuyor.

    ‘Flavonoid`in* kötü kolesterolün (LDL) yol açtığı oksidasyon durumunu ve damar cidarlarının kalınlaşmasını önlediğini kaydeden uzmanlar* bu etkinin ancak çok miktarda flavonoid özü alınmasıyla kendini gösterdiğine dikkati çekiyorlar.

    Boston Üniversitesi Tıp Merkezi`nde yapılan bir araştırmada* deneklerin bir kısmına bir süre boyunca belirli miktarda çay* bir kısmına ise su içiriliyor.
     
  2. o

    ozlmsel Yeni Üye

    Sadece çayın zararlarımı yoksa siyah çayın , yeşil çayın zararlarıdamı bizi etkiler
     
  3. Nursena

    Nursena Admin

    Çayı iyi demlemezseniz yine zararı vardır bununla birlikte çayın demi geçmiş içilirse gine zararı vardır. Buda yetmezmiş gibi çernobilin etkiledigi çayı içersek yine zarara ugrarız :))
     
  4. Murat

    Murat Yönetici

    Siyah çay zararlarını ele aldıgımızda özellikle demleme durumlarına önem vermek gerekir.
     
  5. A

    Abdullah Yeni Üye

    çayı iyi demlemezsek ilerideki zamanlarda zararlarını göreceksiniz...
     
  6. M

    Misafir Misafir

    iyi çay nasıl demlenir ki?
     
  7. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Çay kandaki demiride öldürüyor
     
  8. r

    rodali Yeni Üye

    Benim bildiğim en büyük zararı uykuyu kaçırıyor :) hatta günde içilen 3 bardak çayın insana çok yararlı olduğunu biliyorum
     
  9. M

    Misafir Misafir

    çaysız bi hayat düşünemiorumm
     
  10. M

    Misafir Misafir

    zararı var yararıda var çok içmeyin hacı
     
  11. M

    Misafir Misafir

    çayın zararları die başlık atılmış yararlarından bahsedilmiş tuhaf
     
  12. B

    Bilgin Misafir

    sabah içilen koyu çay besinlirin vitaminini öldürür
     
  13. M

    Misafir Misafir

    çay benim herşeyim çay içmeden yaşayacağıma içip ölmeyi tercih ederim
     
  14. M

    MUHİTTİN Misafir

    Ben Çokfazla Çay tÜketmekteyİm uyku kaÇiriyor dİyenlere katilmiyorum bugÜne kadar uykusuzluk problemİ yaŞamadim bence psİkolojİktİr uykusuzluk. BaŞka zararlari varmi bİlemem bu gÜne kadar gÖrmedİm.
     
  15. M

    Misafir Misafir

    çocuk isteyen ler çok çay içmemelilermidir yok sa bi alakası varmı
     
  16. M

    Muhibbi Yeni Üye

    uykuyu kaçırıyor :)
     
  17. Şaban

    Şaban Yeni Üye

    Sadece çayın zararlarımı yoksa siyah çayın , yeşil çayın zararlarıdamı bizi etkiler
     
  18. M

    Misafir Misafir

    çayı çok sevdiğim için zararlarını görmemezlikten geliyorum ..:eek:
     
  19. Şaban

    Şaban Yeni Üye

    çay türk erkeğininn resmi içeceği
     
  20. M

    Misafir Misafir

    ben çok içiyom mesela hacı ne yapmam lazım
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş