Çay En Güzel Nasıl Demlenir ?

Konu, 'Pratik Bilgiler' kısmında Goksel tarafından paylaşıldı.

  1. Goksel

    Goksel Admin Yetkili Kişi

    Çay En Güzel Nasıl Demlenir ? ,
    Çay Demlerken Nelere Dikkat Edilmelidir ? ,
    Çay Demlemenin En Güzel Yöntemi ,

    Çay Nasıl Demlenir

    Mükemmel ve En Güzel Çayı Demlemenin İncelikleri nelerdir sorusunun yanıtını size kısaca vermek istiyoruz.Yaşam Bilimleri bölümü uzmanları, 180 saatlik laboratuvar çalışmalarında gönüllü katılımcılara tattırdıkları 285 fincan çayarasından demi en yerinde olan çayı buldu.

    [​IMG]


    En Güzel Çayı Demlemek İçin Aşağıdakileri Uygulayınız ;



    • Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kapalı ambalajda muhafaza edilmeli.

    • Çay iyi su ile yapılır.
      • Kireçli, madenli, klorlu su ile çay olmaz
      • Çayın suyu mutlaka yumuşak huylu, kireç sertliğinden uzak, tatlı bir su olmalı.
    • Porselen demlik tercih edilmeli.

      • Madenî, hele alüminyum demlikte iyi çay olmaz.

    • Demlik önceden ısıtılmalı.

    • Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım.
    • Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.

      • Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.

    • Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır.
    • Demleme esnasında demliğin üzerine temiz bir bez konulmalıdır.

    • Demliğin ağzı alüminyum folyo ile huni şeklinde kapatılmalıdır.
    • Demleme esnasında demlik katti surette sallanmamalıdır.

    • Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır.
      • Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 20-25 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır.

    • Demlenmeden sonra, dem ile posa birbirinden ayrılmalıdır. Dem porselen bir kaba aktarılmalıdır.
     
  2. Murat

    Murat Yönetici

    Çayın suyu çok önemli, 3 gündür hazır su ile çayımı demliyorum ve tadına doyamıyorum.
     
  3. a

    alev Yeni Üye

    çay demlemek bir sanattır
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş