çalışan kadınlar için

Konu, 'Pratik Bilgiler' kısmında yosun tarafından paylaşıldı.

  1. yosun

    yosun Süper Yönetici

    [​IMG]




    Özellikle çalışan kadınlar için mutfakta pratik olmak çok önemli.


    Kimse iş çıkışı saatlercemutfakta zaman geçirmek istemiyor. Birçok kadının deneme-yanılma yoluyla bulduğu pratik yöntemleri derledik. Siz de deneyin, işinize yarayanları keşfedin ve rahat bir nefes alın.
    Kadınlar için en önemli şey mutfak pratikliğidir. Çünkü mutfakta ayrıntı çok fazladır ve bir kadın zamanın büyük bir çoğunluğunu mutfakta geçirir. İşiniz kolaylaşsın diye; birçok kadının deneme-yanma yoluyla keşfettiği pratik yöntemleri derledik. Gerçi kimi kadınlar, pratik yöntemlerin hepsini reddediyor; her şeyi zamanında, taze taze alıp pişirmek ve tüketmek en doğrusu diye. Kimine göre en büyük pratiklik, eşlerin desteği ve yardımı. Zamandan tasarruf etmek, mutfakta vakit geçirmemek için yemeğini kayınvalidesinde yiyenler de var. İşi abartıp sebze ve meyvelerin bulaşık makinesinin durulama programında yıkanabileceğini keş feden kadınlara ne demeli peki? Dört çocukla her işe yetişen, çamaşır, bula? ?ık, bebek bezlerini hep ellerinde yıkamak zorunda olan, titiz babaları da aynı anda idare eden annelere selam gönderiyor ve pratik olmanın keyfini çıkarın diyoruz.

    Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun.

    Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; kü çük bir kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın. Bulaşıktan da tasarruf edin.

    Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.

    Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazı rlayıp hava almayan kaplarda saklayın.

    Salata yapmaya üşenen kadı nlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun. Her akşam yıkamakla uğraşmayın.

    Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için; bakliyatların pişme sü resi uzun. Fasulye, nohut, yeşil mercimek vs. haşladıktan sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp buzluğa koyun. Ancak tam pişirmemeniz gerekiyor. İkinci pi? ?irmede dağılabilir.

    Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak. Kesmeden cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz.

    Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir poşete koyarak saklayın.

    Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haş ladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve çorbalarda kullanabilirsiniz.

    Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun. Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır, hem de kıyma uzun ömürlü olur.

    Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin.

    Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sar? ?msakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın.

    Elinin altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru patlıcan ve biber dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun, acil zamanlarda kurtarıcınız olur.

    Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın.

    Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1 -2 dakika, sonra kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin. Yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa kaldırın. İstediğinizde çıkarıp kullanın.

    Lezzetli çorba yapamı yorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.

    Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığ? ?nız tostları pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sı ralayın.


    Yapılmaması gerekenler

    * Kuru soğanı ö nceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşıyor ve sulanıyor.

    * Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın.

    * Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin. Hava almamalı. Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor. Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor. Sağlık için zararlı.

    * Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı beyaz bez torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın. Bir hafta bozulmuyor.

    Yazın hazırlanan kışlıklar

    * Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz.

    * Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun. Soğuduktan sonra buzluğa atın. Kışın ister etli, ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır.

    * Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik poşetlerde saklayın. Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da saklayabilirsiniz. Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası için birer kullanımlık poşetlere koyun.

    * Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz.

    * Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun.

    * 500 gr’lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kı şın pastalarda kullanın.

    * Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın.



    Pratik yemekler

    * Yaptığ? ?nız herhangi bir çorbayı kaynar haldeyken kavanoza koyup kapağını iyice kapatıp ters çevirin. İyice soğuyunca buzdolabına kaldırın. En az iki hafta dayanıyor.

    * Mercimek, soğan, patates ve havucu haşlayıp blendırdan geçirin. Saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık bölüp dondurucuya kaldırın. Akşamları gelince sıcak suyla karıştırarak, baharatını, tereyağını, nanesini ekleyin.

    * Hamsiyi mevsimi geçmeden unlayıp kağıt tabaklara hamsi tava yapar gibi sıralayıp dondurun. İşten gelince tabaktan doğru tavaya, ortasına iki kaşık sıvıyağ ile hamsi tavanız hazır.




     
  2. Nursena

    Nursena Admin

    Ben biber haşlayıp saklamak konusunda tecrübesizim ancak biberi kurutup saklamak daha lezzetli olur diye düşünenlerdenim.
     
  3. Kelebek

    Kelebek Member

    Havucu buzdolabında saklamakta ayrı bir dert.
     
  4. _tugba_

    _tugba_ Member

    İş iş akşama kadar iş sonra gel evde yemek ütü hazırlıklar bencede pratik birşeylerin öğrenilmesini zamanı çoktan geldi geçiyor canlarım.
     

Sayfayı Paylaş