Brokoliden nefis tatlar yaratın

Konu, 'Sebze Yemekleri' kısmında Nehir tarafından paylaşıldı.

  1. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    Kökeni Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan brokoli, dünyada üzerine çok araştırma yapılan bitkiler arasında yer alıyor. A,C, E vitaminleri, demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından zengin bir bitki...

    [​IMG]
    Sağlığa faydaları...

    Özellikle meme, akciğer, idrar kesesi ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı iyi bir koruyucudur.

    Brokoli lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırırken, bağırsaklarda oluşan toksinlerin atılmasına yardım eder. Ayrıca kabızlığı önler.

    Kalp hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucudur.

    Mikrop öldürür.

    Vücuttaki hormon dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.

    Antioksidan özelliğe sahiptir.

    Bağışıklık sistemini güçlendirir.

    Antibiyotik özelliğiyle, prostat enfeksiyonuna karşı etkilidir.

    Demir ve folik asit içeriği yönünden zengin olduğundan kansızlığı önler.

    Doğuştan belkemiğinde açıklık hastalığının önlenmesinde etkilidir.

    Kalsiyum yönünden zengin olduğundan, kemik erimesine karşı yararlıdır.
     

    Ekli Dosyalar:

  2. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    [​IMG]
    Brokoli satın alırken nelere dikkat etmeli?

    Çiçek kısımları sıkı, sapı kolayca kırıtabilecek kadar diri brokolileri seçin.

    Brokoli pişirirken şunları göz önünde bulundurun:

    Pişirdiğiniz brokolinin vitamin kaybına uğramaması ve fazla pişmemesi için küçük bir tencereye sap kısımları aşağıda kalacak şekilde oturtun. Böylece sapları pişerken çiçek kısımları ısıdan daha az etkilenecektir.

    Haşladığınız brokolinin renginin yeşil kalması için, haşladıktan sonra soğuk ya da buzlu suya alın. Bir-iki dakika bekletip süzün.

    Brokoli haşlandığında, içeriğindeki vitamin ve minerallerin çoğu suya geçer. Bu yüzden brokoli haşladığınız suyu dökmeyin. Çorba, pilav ya da makarna yapımında kullanabilirsiniz.
     

    Ekli Dosyalar:

  3. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    [​IMG]
    Brokolili Lazanya (6-8 kişilik)

    Malzemeler:

    700 gram brokoli

    16 yaprak lazanya

    2 çorba kaşığı tereyağı

    2 çorba kaşığı un

    Bir buçuk su bardağı ılık süt

    Bir buçuk su bardağı ılık su

    2 çorba kaşığı kıyılmış biberiye

    1 diş sarımsak

    150 gram dil peyniri

    12 adet kiraz domates

    2 çorba kaşığı sıvıyağ

    Tuz, karabiber

    Hazırlanışı: Öncelikle beşamel sosu hazırlayın. Bunun için tereyağını eritip üzerine unu ekleyin ve hafifçe kavurun. Ilık süt ve suyu katıp, hızlıca karıştırın. Kısık ateşte un kokusu gidene dek yaklaşık 5-10 dakika pişirin. Biberiye, tuz, karabiber ve dövülmüş sarımsak ilave ettikten sonra kenara alın.Dil peynirini tavla zarı şeklinde doğrayın. Brokoliyi çiçeklerine ayırıp kenara alın. Isıya dayanıklı bir fırın kabını yağlayın. Kabın dibine 2 çorba kaşığı beşamel sos koyup yayın. Üzerine bir sıra lazanya yaprağı koyun. Yeniden beşamel sos dökün. Dil peyniri ve brokoli serpiştirin. Bu şekilde bir kat lazanya yaprağı üzerine beşamel sos, dil peyniri ve brokoli olacak şekilde malzeme bitene dek işleme devam edin.

    En üste beşamel sos gezdirip, dil peyniri ve brokoli serpiştirin. Kiraz domatesleri ikiye bölüp yemeğin üzerine ekleyin.Sıvıyağ gezdirin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırını kapatıp lazanyayı 10 dakika içinde dinlendirin.Dilimleyerek servis yapın.
     

    Ekli Dosyalar:

  4. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    [​IMG]
    Esmer Pirinçli Brokoli (4 kişilik)

    Malzemeler:

    600 gram brokoli

    1 çay bardağı esmer pirinç

    2 adet çarliston biber

    2 adet havuç ve kırmızı pancar

    3 çorba kaşığı soya sosu

    2 diş sarmısak

    3 çorba kaşığı zeytinyağı

    3 çorba kaşığı soya sosu

    5 çorba kaşığı sirke

    1 çay kaşığı tozşeker

    1 çorba kaşığı limon suyu

    1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil

    Yeteri kadar su, tuz

    Hazırlanışı: Brokoliyi çiçeklerine ayırıp üzerine tuz ekleyin ve buharda pişirin. Ya da tuz eklediğiniz az miktardaki suda haşlayın. Daha sonra süzüp soğuk suya alın ve yeniden süzüp kenara alın. Esmer pirinci, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suda 30 dakika haşlayıp süzün. Biberleri jülyen doğrayın. Havuçları ince verev doğrayıp, az suda hafifçe haşlayın. Pancarları soyup iri jülyen doğrayın. Daha sonra üzerini geçecek kadar su,3 çorba kasığı sirke ve tuz ekleyip 15 dakika haşlayın. Soğuduktan sonra tüm sebzeleri geniş bir kaba alın. Üzerine pirinci ekleyin. Küçük bir kapla kalan sirke, zeytinyağı, soya sosu, tozşeker, limon suyu. zencefil ve tuzu karıştırın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra servis yapın.
     
  5. Nehir

    Nehir Bölüm Yöneticisi

    [​IMG]

    <DIV class=t000000x13 style="PADDING-RIGHT: 5px; PADDING-LEFT: 5px; PADDING-BOTTOM: 5px; PADDING-TOP: 5px"><SPAN>Biberli Sos Eşliğinde Brokolili Köfte (6 kişilik)

    Malzemeler:

    600 gram brokoli

    Köftesi için:
     

    Ekli Dosyalar:

Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş