Beyaz Ekmeğe Alternatif Tüketebileceğiniz Ekmek Çeşitleri Nelerdir?

Konu, 'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' kısmında Kutup Yıldızı tarafından paylaşıldı.

  1. K

    Kutup Yıldızı Yeni Üye

    Beslenme uzmanlarınca “beyaz ekmek” hepimizin sofralarında kullanılan ekmek olarak bilinmektedir. Beyaz ekmek özellikle Türkiye’de en çok tüketilen gıda ürünleri arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ekmeğin oldukça ucuz bir gıda maddesi olmasının yanı sıra hamursu yapısı ile midede şişmesi nedeniyle uzun süreli tokluk hissi sağlamasından kaynaklanmaktadır.

    İşte bu sağlıklı ekmek çeşitlerinden birkaçı;

    *Kepek Ekmeği

    Kepek ekmeği; her fırından ve marketten kolay bir şekilde bulabileceğiniz bir ekmek türüdür. Bu ekmek diyet listelerinde sık sık kullanılmaktadır. Bu durumun sebepleri arasında kepek ekmeğinin kalorisinin hemen hemen beyaz ekmek ile aynı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu ekmek türü beyaz ekmeğe oranla çok daha fazla lif içermektedir ve bu yönüyle daha doyurucu özelliğe sahiptir. Protein, vitamin ve mineraller açısından da çok daha zengin ve besleyici özelliği bulunmaktadır. Kepek ekmeği tüketmesi zorunda olan ama bu ekmeğin tadını sevmeyenlerin ekmeği kızartarak da tüketebilirler.

    *Tam Buğday Ekmeği

    Beyaz ekmeğin en sağlıklı ve lezzetli alternatifleri arasında yer alan bu ekmek tam buğday unundan üretilmektedir. Çok sağlıklı bir un çeşidi olan tam buğday ununu evde pişirdiğiniz ekmeklerde ve hamur işlerinizde de kullanmanız sağlıklı bir yaşam için gereklilik arz etmektedir. Günümüzde tam buğday ekmeği olarak bilinen ekmek hemen hemen her yerde satılmaktadır. Tam buğday ekmeği besleyicilik açısından beyaz ekmeğin çok daha üstündedir, üstelik doyuruculuk oranı da hemen hemen aynıdır. Doyuruculuğunun yüksek olmasının sebebi ise posa ve lif oranının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Üstelik tam buğday ekmeği çinko, krom ve magnezyum cinsinden faydalı mineraller açısından da oldukça zengin olup glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerini dengelemektedir.

    *Çavdar Ekmeği

    Çavdar ekmeği; yüksek oranda çavdar unu ve az miktarda buğday unundan yararlanılarak üretilmektedir. Beyaz ekmeğin en lezzetli alternatiflerinden birisi olarak bilinen bu ekmek tadı nedeniyle sağlıklı ekmek tüketmek isteyen pek çok kişinin tercihleri arasında yer almaktadır. Çavdar ekmeğinin yarattığı tokluk diğer çoğu ekmek türüne göre daha uzun sürmekte; vitamin ve mineraller açısından zenginliği ve yoğun lifli yapısıyla diyet yapanlara ve şeker hastalarına da tavsiye edilmektedir.

    *Yulaf Ekmeği

    Diyetisyenlerce en çok tavsiye eden sağlıklı ekmek türleri arasında yer almaktadır. Bunun nedeni yulaf ekmeğinin kolesterolü düşürücü özelliğinin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Yulaf ekmeği de yüksek oranda tokluk hissi vermekte ve uzun vadede kilo alımının önüne geçici rol oynamaktadır. Yulaf ekmeği içeriğindeki lif ve proteinlerle bağırsakları sağlıklı biçimde çalıştırmakta vücudu zararlı maddelerden temizlemektedir.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş