Aşure nasıl yapılır ?

Konu, 'Tatlılar' kısmında ayfer tarafından paylaşıldı.

  1. a

    ayfer Yeni Üye

    [​IMG]
    Aşure çok özel bir tarif dilerseniz tarife geçelim.
    Malzemeler
    2 su bardağı Buğday
    1 su bardağı Nohut
    1 su bardağı Kurufasulye
    1 su bardağı kuru Üzüm
    1 su bardağı İncir
    1 su bardağı kuru Kayısı
    1/2 su bardağı fıstık
    4 su bardağı Şeker
    1 yemek kaşığı karanfil
    10 - 15 su bardağı Su

    Süsleme için:
    1 su bardağı kuş üzümü
    Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı
    Tarçın, nar taneleri


    Yemeğin Tarifi
    Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.



    Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.



    Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.
     
  2. Nursena

    Nursena Admin

    Hicri takviminin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kutlanıyor. Yüzyıllardır Anadolu'nun her yerinde kazanlarla, tencerelerle aşureler pişirilir ve dağıtılıyor. Bizde size aşurenizi komşularınıza dağıtmadan önce size lezzetli bir aşure tarifi sunalım; Malzemeler;
    * 1,5 su bardağı aşurelik buğday
    * Yarım su bardağı nohut
    * Yarım su bardağı kurufasulye
    * Yarım su bardağı kuru üzüm
    * 10-15 adet kuru kayısı
    * 1 su bardağı yer fıstığı
    * 7-8 adet kuru incir
    * 1 adet elma
    * 2 su bardağı şeker
    * Tuz
    * 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
    * Tarçın
    Yapılışı;
    1. Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha
    sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak
    geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.


    2. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile
    akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört
    parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.


    3. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın.
    Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve
    üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile
    10-15 dakika kadar kaynatın.

    4. Büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve
    kuru meyveleri sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse
    yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen
    soğuk su sertleştirir. Ben sulu yapıyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat
    kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)


    5. Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya
    başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin miktarını kendi damak
    zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.


    6. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları,
    incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve
    karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su
    bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı nişasta ilave
    edebilirler)
    7. Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.
    Aşure günü
    "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhurdur. "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinir. Muharrem ayının onuncu gecesi, Aşure gecesidir. Ertesi günü de Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerim'de, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duâları Aşure günü kabul etmiştir. Bugünde Cenab-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bu*lunmuştur.
    Aşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Suresinin ikinci ayeti olan;
    "On geceye yemin olsun" ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.
    Aşure Günü Olan ve Olacak Olan Önemli Olaylar

    · Yerlerin ve göklerin yaratılması,
    · Hz. Âdem'in tövbesinin kabûl edilmiştir.
    · Hz. Nuh'un gemisi Cudi Dağının üzerine demirlemiştir.
    · Hz. Yûnus'un balığın karnından çıkması,
    · Hz. İbrahim (a.s.)'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,
    · Hz. İdris'in göğe çıkarılması,
    · Hz. Süleyman (a.s.)'a saltanat verilmesi,
    · Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması, gözlerinin görmeye başlaması, Hz. Yusuf'un kuyudan çıkması,
    · Hz. Eyyûb'un hastalıktan kurtulması,
    · Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun ordusu ile birlikte helak olması,
    · Hz. İsâ'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.
    · Hz. Musa (a.s.)'nın Firavun'un şerrinden kurtulması,
    · Hz. Hüseyin (r.a.)'in şehid edilmesi,
    · Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır.
    · Hz. Aişe'nin belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşura gününde değiştirilirdi.

    2010 yılının Aşure Hicri tarihi 10 muharrem 1432
    2010 yılının Aşure Miladi Tarihi ise 16 aralık perşembe gününe denk gelmektedir.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş