Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Konu, 'Eğitim Öğretim' kısmında Murat tarafından paylaşıldı.

  1. Murat

    Murat Yönetici

    Akdeniz bölgesinin ekonomisi tarıma dayalıdır, Bu bölgede çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla ile uğraşır. Ülkemizde tarımdan elde edilen gelirin en yüksek olduğu bölge Akdeniz bölgesidir. Sanayinin gelişmiş olduğu yerler bölgenin doğusunda yer alan, Adana ,Mersin arasında ve İskenderun'da toplanmıştır.
    [​IMG]
    Turizm geliri özellikle kıyı kesimlerde Antalya çevresi için önemli bir gelir kaynağıdır.
    Bölgenin tarımsal etkinliği oldukça çeşitlidir; özellikle bitkisel üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir Ekonomik değerleri yüksek birçok ürün yetiştirilir; modern tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; üretim iç pazarda olduğu kadar dış pazara da dönüktür Başka alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler arasında hem yetiştirilen ürün türleri , hem de yetiştirme açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpmaktadır.

    Kıyı kesiminde üretilen başlıca ürünleri pamuk, susam , yer fıstığı , turunçgiller, muz , zeytin , incir , üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 15 yıl içinde hızla artmıştır Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür Bölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi önemli ölçüde ihracat da yapmaktadır.

    Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak hemen hemen tümüyle farklı bir nitelik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden , dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın bir bölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır

    Modern tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarı fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Böl’gesinden sağlanır.

    Akdeniz bölgesinde yetiştirilen tarım ürünleri ve haritası şu şekildedir.

    Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır. Muzun %100’ kısmı, turunçgillerin ise % 88’i bu bölgede üretilmekte. Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’ kısmı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır

    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.

    Pirinç: Hatay’da bulunan Amik Ovası’nda, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir

    Pamuk: En verimli olarak Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33 lük kısmı bölgeden karşılanır Tütün: Göller Yöresinde ve Hatay çevresinde yetiştirilir

    Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde gül tarımı yapılır.

    Turunçgiller: Akdeniz kıyısı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir Türkiye turunçgillerin üretiminin yaklaşık % 89 civarı bu bölgeden karşılanır

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır

    Haşhaş ve ve Şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresinde yetiştirilen ürünlerdir.

    Zeytin ve Üzüm: Kıyı şeridinde hemen hemen her yerde yetiştirilir Ancak bölge halkı daha karlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir.
     

    Ekli Dosyalar:

  2. b

    bebebek Misafir

    • Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85′i bu bölgeden karşılanır.
    • Çay : Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.
    • Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır.
    • Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir.
    • Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.
    • Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.
    • Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.
    • Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.
    • Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır.
    • Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.
    • Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.
     
Kutucuğu Tıklayın:
Taslak kaydedildi Taslak silindi
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş